16.12.2016 16:32

Закон за съдебните експертизи предлага Право и справедливост

Видян 1723 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Състоянието на съдебните експертизи е хроничен проблем на правораздаването, който традиционно остава на заден план в реформаторските усилия по отношение на съдебната власт, каза гл. ас. д-р Здравка Кръстева по време на представянето на доклада на Форум Право и справедливост -  По някои актуални проблеми на съдебната власт в БТА.



По думите й, българската практика е далеч от международните и европейските стандарти за надежност и валидност на експертните заключения, контрол върху подбора, квалификацията и етикета на вещите лица. Тя е категорична, че е необходима цялостна законова уредба на съдебните експертизи, която да замести остарялата и разпокъсана подзаконова регламентация.  



Идеята на министъра по правосъдие за прехвърлянето на подсъдността по корупционни дела на лица с имунитет и от висшата изпълнителна власт от Софийския градски съд на Специализирания наказателен съд не е противоконституционна, но въпросът е дали е целесъобразна, заяви проф. д-р Емилия Друмева.



Не бива да се смесват характеристиките на специализираните съдилища, които Конституцията разрешава и извънредните съдилища, за които е въведена конституционна забрана, допълни още тя.



Нужно е разширяване на публичността и отчетността, както и допълнителни механизми за включване на академичната правна общност в изслушванията при отчет и назначаване на главен прокурор, сподели д-р Борислав Цеков.  По думите му, прокуратурата не бива да бъде децантрилизирана, защото това крие сериозен риск от феодализация и корупция.



За забавянето в изготвянето на мотивите за присъдите говори адв. Пламен Петков. Сега срокът е 60 дни, но за да бъде постигнато усещане за справедливост, то той трябва да бъде по-дълъг, каза още той.



Целият текст на становището на Форум Право и справедливост е изпратен до Народното събрание, президента на Републиката и новоизбрания държавен глава, Висшия съдебен съвет, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, главния прокурор, както и към всички институции у нас и в чужбина, които имат отношение към проблемите на правораздаването.



Форум Право и справедливост е отворена общност на правници от научната сфера и практика, която си поставя за цел да допринася за рационален и спокоен експертен диалог по ключови проблеми на съдебните реформи и конституционализма.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец