Свързани новини

06.11.2014 14:08

Задържаха младеж, планирал атентати в Нюкасъл

Видян 1093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда вечерта британската полиция е предявила обвинение на младеж, планирал да взриви самоделни бомби в колежа в града Нюкасъл. Това съобщиха представители на правоохранителните органи на Нортъмбърленд в североизточна Англия.


Служителите на реда са на мнение, че арестуваният 18-годишен безработен британец Лиам Лайбърд не е терорист, понеже действията му не са имали политически или религиозни мотиви. По време на обиска на апартамента, където задържаният е живеел с майка сии сестра си, са били намерени пет самоделни взривни устройства, пистолет и боеприпаси, предаде ТАСС.


На Лайбърд ще бъдат повдигнати обвинения за незаконно притежание на взривни вещества, както и за опит за извършване на действия, застрашаващи човешки животи. Представители на полицията заявиха, че обвиняемият е искал да взриви бомбите в колежа и да стреля по студентите с огнестрелно оръжие.  


Младежът е попаднал в полезрението на органите на реда, след като е публикувал във Facebook съобщения, предизвикали тревога у някои потребители, които са се обърнали към полицията. По думи на съседите на арестувания, той е водел затворен живот и през последните две години почти не е напускал дома си.


Обвинения в подготовка за взривяване са предявени на още един младеж. Това е 18-годишния британец Кази Джавад Ислам, който живее в източната част на Лондон. Това съобщиха представители на лондонското полицейско управление Скотланд Ярд. Съобщава се, че младият мюсюлманин е бил арестуван на 13 август тази година и все още е задържан. Подробности около случая няма. През последните няколко седмици полицията арестува редица заподозрени за подготовката на терористични актове в различите части на Великобритания, включително Лондон. Става въпрос за младежи, попаднали под влиянието на групировката „Ислямска държава” (ИД) и други терористични организации, базирани в Сирия и Ирак.  


По данни на властите на Великобритания, около 500 британски мюсюлмани са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към сунитите, включително към тези от ИД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби