Мярката беше предприета след жалба до ASA, британския регулатор на рекламата, относно рекламна страница на www.glowday.com, британски сайт за сравнение на естетично лечение.

Свързани новини

17.04.2023 07:38

Забраниха блог за ботокс на майки

Видян 22569 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Блогът за ботокс, в който се рекламират инжекциите за майки в училищния стол, е забранен от британския Орган за рекламни стандарти (ASA), тъй като се възползва от несигурността на жените и затвърждава "вредни" полови стереотипи.


Мярката беше предприета след жалба до ASA, британския регулатор на рекламата, относно рекламна страница на www.glowday.com, британски сайт за сравнение на естетично лечение.

Публикувайки решението си онлайн, ASA описва подробно разследването.
Тя заяви, че една от двете уебстраници, които разследва, съдържа изображение на жена с дете, носеща раница, под заглавието "Ботокс за училище".
Под него текстът гласеше: "Тази година началото на новия учебен срок е изпълнено с допълнително очакване за нас, майките. Това е началото на нормалността... като жените понасят основната тежест на всичко това - така че е чудесно, че най-накрая можем да обърнем малко внимание на себе си."

Посетителите на сайта бяха поканени да избират от широка гама "практикуващи лекари с медицинска квалификация", за които се казваше, че са "застраховани, проверени и потвърдени". Сайтът включваше връзки към доставчици, предлагащи процедури, като се добавяше, че ботоксът е "най-популярната отрова за избор".
Той продължава: "Glowday има повече резервации за процедури през септември, отколкото [sic] някога преди! Повече от една четвърт от жените казват, че заключването ги е състарило, и се обръщат към нехирургични естетични процедури, за да върнат пролетта в краката си и може би да се чувстват повече като себе си по време на училище."

Под нея имаше снимка на жена, облечена в рокля и високи токчета, последвана от раздел, озаглавен: "Защо майките си слагат ботокс?" Според статията отговорът е бил: "Всичко, което тези жени наистина искат, е да изглеждат като най-добрата версия на себе си и да се чувстват уверени и сигурни в себе си. И точно това могат да направят естетичните процедури за нас."



Вреден" и "безотговорен"

Ботоксът, лекарство, произведено от токсин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum, действа, като отслабва или парализира определени мускули или като блокира определени нерви. Първоначално, в края на 60-те и 70-те години на миналия век, инжекциите са използвани за лечение на страбизъм или кръстосване на очи, но по-късно козметичната индустрия ги използва за изглаждане на кожата и през 2002 г. те са одобрени от Американската агенция по храните и лекарствата за лечение на бръчки.

Съгласно насоките на ASA медицинските процедури, които се отпускат само по лекарско предписание, включително ботоксът, не трябва да се рекламират пред обществеността. Установено е, че Glowday нарушава тези правила.

ASA заяви: "Смятаме, че рекламата се възползва от несигурността на жените във връзка със стареенето и затвърждава вредния стереотип, че жените трябва да изглеждат по определен начин. Стигнахме до заключението, че тя е безотговорна и нарушава Кодекса за реклама на Обединеното кралство."

Регулаторният орган добави, че уебсайтът "е излязъл извън рамките на предоставянето на фактическа информация и вместо това е промотирал ботокс пред широката общественост".

В отговор на забраната Glowday заяви пред ASA, че статията първоначално е била публикувана през септември 2021 г. и оттогава е била премахната.

Тя твърди, че статията се основава на данни от изследване, в което са анкетирани повече от 1000 жени на възраст от 26 до 55 години, много от които са били ангажирани с грижи за деца и домашно обучение по време на пандемията и училищните ваканции.

Glowday заяви, че отчита ръст на лечението след пандемията и училищните ваканции, "защото лицата, полагащи грижи, най-накрая са имали възможност да се погрижат за себе си".

В изявление за CNN Хана Ръсел, основател и главен изпълнителен директор на Glowday, настоява, че не се рекламира ботокс, защото потребителите не могат да купуват или резервират процедури директно на сайта.
Вместо това Ръсел заяви, че компанията има за цел да "предостави на потребителите безпристрастна информация за цяла гама от естетични и кожни процедури".

Ръсел заяви: "Иронията на решението на ASA се състои в това, че докато хиляди нерегламентирани, безотговорни немедицински инжектори продължават опасно да прилагат пълнители и токсини и да рекламират услугите си в социалните медии и интернет, без да имат право на обезщетение, отговорни компании като Glowday и нейните отговорни лекари, които са подложени на изпитание."
Говорителка на Glowday добави, че съдържанието, насочено към майките, "не е било реклама или промоция", а "писмена статия от нашия редактор за дадена тенденция".

Холи Рубин, психотерапевт, специалист по образа на тялото и практикуващ психиатър, базиран в Лондон, заяви пред CNN: "Жените, особено майките, не се нуждаят от допълнителен натиск - те го усещат от всички страни - социален, емоционален, финансов и естетически.

"Жените не успяват да поставят своите нужди над тези, с които работят и за които се грижат, а тази реклама само затвърждава мнението, че за да оценят себе си, трябва да участват в тези процедури. Срамно е, че това послание продължава да е толкова разпространено днес."


Източник: CNN














 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак