Свързани новини

29.04.2010 10:41

Забраната за пушене изпуши

Видян 1884 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание застана зад пушачите в България, след като прие на първо четене промените в Закона за здравето. С тях се предлага да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни.


Искането на управляващите раздели депутатите на пушачи и непушачи. Промените бяха подкрепени от 85 народни представители, 53-има гласуваха "против,", а 5-има се въздържаха.


От парламентарните групи на ГЕРБ и Атака гласуваха "за" промените. Повечето сини депутати бяха „против“, така гласуваха и по-голямата част от независимите народни представители. БПС и ДПС също бяха "против". По един депутат от двете формации подкрепи управляващите.


Евгений Желев от БСП призова колегите си пушачи, преди да гласуват, да извадят кутиите си с цигари и да прочетат какво пише върху тях. Депутатът от Атака Кирил Гумнеров каза, че като човек, идващ от провинцията в София, не знае кое е по-вредно - цигареният дим или въздухът. "Ако вървим по тази логика, да забраним колите в София", аргументира се Гумнеров.


Миналата година депутатите решиха да се въведе пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Промените, внесени от управляващите, предвиждат още в заведения до 100 кв.м  собственикът да решава дали ще се пуши, или не, а в по-големите заведения да се обособят помещения за пушачи, но преобладаващата част да е за непушачи.


България е сред водещите страни по потребление на цигари, като от 2001 до 2005 г. тя заема трета позиция в света по потребление на човек от населението. През 1996 г. пушачите у нас са 35,6 %, а през 2001 г. те вече са  40,5 %. Към 2008 г. 52,4 % от пушачите в България са мъже и 48,1% – жени. В момента с цигара в уста живеят малко по-малко от половината от народа.


По данни на Световната здравна организация през 2002 г. пушачите в света са около 1,3 млрд. души.


На 1 ноември 1999 г. в Унгария влиза в сила закон, с който се забранява тютюнопушенето на обществени места. 5 години по-късно – на 29 март 2004-а, Ирландия става първата държава в ЕС, която забранява тютюнопушенето на работните места, включително в ресторантите и баровете. На 1 юни същата година Норвегия последва примера на островитяните. Със закон забрана за пушене на обществени места има в Италия, Куба, Швеция и Македония. Рестрикции има още в Испания, Пуерто Рико, Уругвай, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, Аржентина, Хонконг, Белгия, Франция, Дания, Венесуела, Германия, Литва, Тайланд, Холандия, Швейцария, Индия и Турция. Последни към семейството на непушачите се присъединиха Гърция и Казахстан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион