Свързани новини

20.03.2013 11:00

Забележка за гафа със стратегията за "мангалите"

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалът с именуването на стратегията за интеграция на ромите от страна на Администрацията на президента е приключил само със забележка за съответния служител, качил файла на интернет страницата на институцията, предаде БГНЕС.


Първи състав на Комисията за дискриминация разгледа във вторник случая с публикуваната на интернет страницата на президента Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) под името "13. NdtionalStrategyIntegrateMangali.pdf". Сигналът за случая е подаден до комисията от Асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според тях определянето на ромското малцинство с подобни квалификации, използвани в името на файла, представлява дискриминация по етнически признак.


По време на заседанието на комисията стана ясно, че на Борис Костов, началник на отдел в дирекция " Финансово, стопанско и информационно обслужване" в Администрацията на Президента Росен Плевнелиев е потърсена дисциплинарна отговорност за качването на документа със стратегията под скандалното наименование. Костов е дал писмени обяснения за случилото се и в последствие е наказан само със забележка.


В средата на юли 2012 година президентската институция пусна стратегия за интеграция на ромското малцинство, в което малцинствената група беше определена като "мангали". Скандалното заглавие на Националната стратегия за интеграция на ромите буквално взриви социалните мрежи с дискриминационното определение.


Документът на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020), публикуван в сайта на президентството под заглавие "13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf", бе свален светкавично, след като обиколи мрежата. Линкове към файла с обидното название в заглавие заляха социалните мрежи, а документът бързо бе свален от сайта.


След като расисткото заглавие на официалния документ буквално заля виртуалните канали и от президентската институция скриха грешката си, последва опровержение. В него от президентството заявиха, че начинът, по който е публикуван документът, е изключително неприятен. "Разпоредена е проверка за причините, довели до некоректната подмяна на името на документа и ще бъдат наложени наказания на виновните лица", заявиха тогава от прессекретариата на държавния глава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към