Уж се направи съдебна реформа, уж за справедливост.

Свързани новини

28.07.2023 15:22

За три месеца възстановихте модела Борисов, само ние останахме срещу него: Нинова към ГЕРБ-СДС,ППДБ и ДПС

Видян 3131 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"През цялото време вървяха два плана – един за пред хората и един скрит – на подмяната", заявява Корнелия Нинова

"Уважаеми колеги народни представители,


Имаше една добра традиция в предишни парламенти, когато имаше истински парламенти, в края на сесията да се правят декларации от името на парламентарни групи, които да дадат една самооценка на свършеното и самокритика, ако нещо не е свършено. Ние от „БСП за България“ се придържаме към тази традиция и в този смисъл ще говоря и днес пред вас, защото днес приключва първата сесия на 49-ото Народно събрание.


Три много динамични месеца, след пет избора и след политическа криза България има редовно правителство и работещ парламент. Какво се случи през това време? Всичко в това Народно събрание вървеше в два плана – един видим за пред хората и един скрит – той беше истинският. Видимият – декларации за промяна, за стабилност, за доброто на България. Скритият – подмяна, нестабилност и в повече случаи в ущърб на българския национален интерес.


Започнахме с преговори уж за реализация на първия мандат, при пълното съзнание на мандатоносителя, че всичко ще се случи с втория – абсолютна имитация за добронамереност и преговори за създаване на правителство. Хора, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, ако се съберат с политическия си опонент, едноръките джентълмени, партии на взаимното отрицание стигнаха до здрава прегръдка. Лодката срещу “Росенец” акостира в прегръдката на ДПС. Борбата за изчегъртване на ГЕРБ и от ареста на Бойко Борисов стигна до неговата политическа реабилитация и избягване от наказателна отговорност, благодарение на „изчегъртвачите“ до този момент ПП и ДБ. Тръгнахме с плаващи мнозинства, което беше нестабилност и несигурност и стигнахте, след 2 месеца и половина, до трайна, стабилна, сигурна коалиция ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.


Уж се направи съдебна реформа, уж за справедливост. Какво се постигна като резултат? Видяхме абсолютно контролируеми и непочтени членове на ВСС, които могат да си сменят мнението за 24 часа два пъти. Това, което постигнахте – отстраняването на един главен прокурор, избор на нов, няколко висящи спора, спасяване на Бойко Борисов от „Барселонагейт“, а на Кирил Петков – от наказателно преследване за нарушаване на Конституцията. Дотук това е ефектът от съдебната реформа.


Уж трябваше да се борите за бързо влизане в еврозоната. Един от въпросите, който трябваше да се реши е за БНБ, а реално овладяхте БНБ с политически назначения. Единствената сериозна независима институция досега вече стана тежко политически зависима.


Уж трябваше да въведете диалог, успокояване, демокрация – стигнахте до пълно отрицание на опозицията. Оставихте опозицията без комисии, без съгласуване на дневен ред, без право да говорят – точно обратното на декларираното. Уж законност и уважение към парламента – никакво зачитане на законите и правилата.


Приемахте закони на две четения в едно заседание, нарушавахте правилника за работа на Народното събрание, дадохте основание за обжалване в


Конституционния съд на много от текстовете, които приехте. Уж да се сложат регулаторите в ред, а всъщност разправия за постове – ти на мене, аз на тебе.


Обявихте избор, прекратихте го, пак започнахте избор, докато се намери работа на подходящ и послушен човек, който да изпълнява политически поръчки, а не да оглавява независими регулатори.


Уважаеми български граждани, нощес, по време на гледането на бюджета, ГЕРБ дадоха почивка, защото трябваше да се договорят за едно назначение с ПП-ДБ.


Добре, така са решили, така са направили, но част от сговора е било – ще ви подкрепим бюджета, ако ни назначите човека. Бюджетът на държавата е заложник на кадровите им спорове и битки, на раздаването на постове, пари и власт. Това са вашите заплати, пенсии, майчинство, болници, здравеопазване, образование – всичко е заложник на борбата за власт, постове и пари нощес в 2 часа в една стаичка в парламента. Ето така се редят регулатори и постове в държавата – за сметка на хората. За да се стигне до абсолютния прецедент миналия ден – министърът на финансите да не признае бюджета. Такова нещо не се е случвало. Уж бюджет за народа, а то бюджет за пазарлък.


Предстои днес да се внесе уж и нова Конституция. През този проект искат да закрепят властта си, но вече на ниво най-висшия юридически и държавнически акт –


Конституцията. Да отнемат мандатите на кметовете, да подредят политически Висш съдебен съвет и най-вече – да отнемат българското достойнство и да заличат българската история като сменят празника 3 март с 24 май.


Това са двата плана на всички действия, които станаха дотук. Всичко това облечено в евроатлантическа завеса – забулено като европейско, умни, модерни, напредничави и реформатори, което ни отдалечава всеки ден от европейските ценности. Но ги ползва като щит, за да злодействат зад него. Ползва ги на ръба на риска да вкарат България във война. Уж защитавайки ни, предприемайки действия за опразване на складовете на Българската армия – без прозрачност, без знание какво се дава, кога се дава, защо се дава. Газейки международното право и непризнавайки международната конвенцията от Монтрьо, газейки международното право и непризнавайки конвенцията, която забранява касетъчни бомби, подписана от 120 държави - нищо не ги интересува. За властта, парите и зад евроатлантическата завеса ще продадат и предадат всичко. За три месеца се свърши това.


Евроатлантическият параван им служи като оправдание за погазване на националния интерес на България, без да се съобразяват с реалностите. Няколко социологически проучвания показват напоследък, че 80% от гласувалите в това проучване не одобряват изпращането на военна помощ в Украйна. 80% не искат да бързаме с влизането в еврозоната. 80% не одобряват смяната на националния празник, а и от днес 80% не одобряват приемането на промените в


Конституцията, които предлагат управляващите. И какво се получава, уважаеми българи – 80% от вас не искат това, което правят управляващите, 20% го искат.


Виждате ли парадокса – малцинството 20% и мнозинството в парламента . Това мнозинство не представлява българския народ. Представлява ги на хартия, като гласове, друг е въпросът как са ги взели тези гласове. Но не представлява истинската воля на българския народ по ключови въпроси за националния интерес и за живота на всеки български гражданин.


За три месеца ни върнахте три години назад. А искате, през промяна в Конституцията, да закрепите управлението си за 30 напред. Защо казвам, че ни върнахте назад? България исторически направи един кръг и се върна в изходна точка. Исторически към 20-та година. Спомняте ли си, с част от вас бяхме по площадите с хиляди хора срещу модела на ГЕРБ. Три загубени години за България! Върнахте го с пълна сила. Не „с 200“, както казва Борисов, с 400 го върнахте. Три загубени години за България. Възстановяване на модела – онзи модел на задкулисието, на паралелната държава, на сглобката, на която вие станахте основен носител. Ето това се случи за три месеца.


А как можеше да бъде, можеше да бъде съвсем различно. Можеше да има национално отговорно правителство, неполитическо и непартийно. С програма от 10 точки. Все още нямате програма. Предварителна програма с подкрепа от всички ни за излизането на България от кризата, с визионерство, с реформаторство, с промени в ключови системи за българския живот – демография, образование, здравеопазване, икономика. Можеше. Но тогава нямаше да има наместване на интереси, сглобка, ала-бала и т.н. Тогава щеше да има България. Нямаше да има партийни интереси, лични имунитети, бягане от наказателна отговорност и възстановяване на модела „Борисов“.


През цялото това време, тези три месеца, ние останахме последователни, принципни – каквито сме били в последните години. Защо вие се борихте срещу Борисов 2 месеца, ние – 10 години. И сме единствените, които оставаме на тази позиция срещу модела „Борисов“. Не влязохме в сглобката. Внесохме онези законопроекти, които са важни за България и за българските граждани – отхвърлихте всичко. Ваша воля. Днес имате мнозинство. Но скоро ще се чуе волята на народа, защото тя е висшата и защото той е мнозинството в България."














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.07.2023 21:15

    те драгите българи са в Гърция на плаж и не се интересуват ни най-малко от това какво ни готвят в НС, ще го разберат, но късно, децата им ще си сменят пола, ще си набиват всякакви отровни псевдоваксини, ще похапват насекоми и червеи и ще чакат светлото бъдеще

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни