На въпрос на БНТ българският еврокомисар отговори, че чрез регионалните иновационни долини можем да помогнем за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

Свързани новини

28.09.2023 10:44

За Шенген обсъждаме единствено декември 2023 г.: Денков

Видян 669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В момента обсъждаме една единствена възможност за Шенген - декември 2023 г.", заяви Николай Денков след среща с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, предаде БНТ.

По думите му на срещата са обсъдени приоритетите на българското правителство.

    "Как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен. Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България", допълни Денков.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

    "Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти", допълни Илиана Иванова.

На въпрос на БНТ българският еврокомисар отговори, че чрез регионалните иновационни долини можем да помогнем за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

    "Ще бъдат организирани 100 такива долини, като в България предстои в Пловдив да бъде открита така регионална долина в областта на биоикономиката и храните, идеята е да се помогне на малките и средни предприятия", добави Иванова.

Според премиера в България все още няма приет Закон за иновациите, готов е новият закон за научните изследвания и иновации и предстои в следващите седмици да бъде внесен и гласуван в Министерски съвет и от там да бъде представен в Народното събрание за приемане.

    "Имаме водородната долина в Стара Загора, започваме да наваксваме етапи, които са закъснели", заяви Денков.

Относно това какви средства може да загуби България по Плана за възстановяване и устойчивост премиерът коментира, че има забавяне, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката.

    "България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап. Започва преговорен процес, в който до края на годината да доуточним всички текстове по отношение на ПВУ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв