Свързани новини

04.09.2020 16:09

За месец са събрани над 50 тона стари пестициди: Ревизоро

Видян 2317 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„През последния месец сме събрали 50-60 тона стари пестициди в цялата страна“, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде Нова тв. Той  провери хода на започнала акция по разчистване на склад с негодни за употреба препарати за растителна защита в Елхово, съобщават от Министерството на околната среда и водите.


Димитров обясни, че на някои от местата се налага да се копае, тъй като пестицидите са заровени, някои са в бетонни резервоари, засипани с цимент или земя. Други са в складове, които са полуразрушени. Според него най-опасни са тези, които са на територията на бившите селскостопански летища, защото са с висока концентрация.


„Препаратите са изключително опасни, правени са през 60-те години, не отговарят на никакви стандарти и са много вредни и канцерогенни. Тях ги изваждаме с приоритет. Притесняваме се, защото са в ръждясали бидони на по 40 години и скъсани чували. Сега трябва да се извадят, преопаковат, складират и да бъдат изнесени за обезвреждане в чужбина“, каза министър Димитров.


Той припомни, че през миналата година 3 700 тона стари пестициди са унищожени по българо-швейцарската програма. Тази година процесът продължава и ако бъде осигурен достатъчен финансов ресурс се очаква в рамките на година и половина-две да може да се изчисти всичко, уточняват от МОСВ.


Днешната акция в с. Елхово е в изпълнение на указания на прокурор Явор Димитров от Върховна административна прокуратура (ВАП) за незабавно изчистване на обекта поради опасност от замърсяване на вододайна зона. Във връзка с това министър Димитров е създал организация за незабавно изпълнение на указанията на прокурора. В акцията участва директорът на


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -