В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, причинили временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота, а законодателят идентифицира това като лека телесна повреда
31.07.2023 10:40

За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота на момичето: Съдия Гьонева

Видян 1779 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота, а доказателствата не са го установили. Това обясни пред журналисти съдия Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче.

"Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда. В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодек - по чл. 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи, защото ние нямаме тези познания и съгласно тях ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само, че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че наистина е налице средна телесна повреда. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка".


В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, причинили временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота, а законодателят идентифицира това като лека телесна повреда, каза Гьонева.

    "В този случай за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство а здравето, но и опасност за живота. ние това не го установихме. доказателствата не подплатиха повдигнатото обвинение. Тези производства са бързи и незабавни и ние трябваше въз основа само на каквото са събрали до момента да вземем решение".

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев заяви, че постановеният съдебен акт е законосъобразен

    "Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", посочи той.

Взети са предвид всички обстоятелства около хулиганските прояви на задържания, включително снимките на нарязното момиче, но съдебният състав се ръководи от заключенията в съдебно-медицинската експертиза. По думите на Гьонева съдиите не могат да установят колко тежки са нараняванията само от наличните снимки.

Разбираме човешката реакция, ние също сме хора, но нашата работа е да видим доказателствата, каза съдия Татяна Гьонева.

    "Ако излезе, че е неправилно задържан, знаете какви производства следват, пак ние ще сме виновни. Много е важно да се прецени правилно в този момент има ли основание за задържането или не. Като се върне делото на досъдебното производство, няма пречки да се назначават допълнителни експертизи".

На въпрос ще се излезе ли пред протестиращите граждани тази вечер съдия Гьонева каза, че "искате твърде много от мен", но заяви, че подкрепя недоволството.

На въпрос на БНТ възнамерява ли да подаде оставка, Гьонева отговори:

    "Не възнамерявам, не. Аз обичам работата си, работя с желание и сърце и мисля, че колегите могат да го потвърдят".

Колегата ѝ съдия Тонев я похвали и я описа като "перфектен съдия, който не се поддава на внушения". На въпрос ще застане ли пред протестиращите в Стара Загора тази вечер, съдия Гьонева отговори:

    "Мисля, че искате твърде много от мен. Аз призовавам за една граница, която ако се престъпи, пораженията биха били много сериозни".

Каза, че все пак подкрепя протеста, и че е възмутена от внушенията, че магистратите и съдиите толерират насилието.

По-рано пред БНТ районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова обясни, че е възможно е да се стигне до хипотезата за опит за убийство при случая с обезобразеното момиче, но на този етап е твърде рано да се говори за това.

Разпитани са хора от по-широкия приятелски кръг на момичето. То е споделило на бившия си приятел за отправяно насилие и заплахи от страна на обвиняемия Георги Николаев. Първият разпит на пострадалата е проведен още докато е на лечение в болницата.



Протест в защита на момичето ще се състои днес (31.07) и в София, пред Съдебната палата от 18:00 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.08.2023 11:44

    За да бъде покривана досега тази мутра за нейните престъпления и жертви, се изисква влияние върху съдебните лекари, местната прокуратура и местния съд. Само ГЕРБ и господаря на мутрите кмета Живко разполагат с тази власт в града. Никой друг. ГЕРБ и Живко контролират и всички медии в Стара Загора. Как си обяснявате факта, че тази драма повече от месец беше затискана, прикривана и НИТО ЕДНА местна медия не прие да я отрази? Най-гнусното и цинично е обаче как този педал Живко се врътна като балеринка в момента, в който информацията изтече и се метна да става защитник срещу насилието и да яха народния гняв! Точно човекът, който контролира мутрите в града им осигурява безнаказаност и чадър на всички нива в съда и прокуратурата в Стара Загора, за да правят своите золуми и престъпления.

  • 001 Anonimen 02.08.2023 11:42

    В Стара Загора охранителните фирми се контролират от хора на ГЕРБ и техния кмет Живко. Съответно тези охранители контролират търговията с наркотици във всички дискотеки и заведения. ГЕРБ и кмета Живко използват биячите за мокри поръчки, пребивания, заплахи, подпалване на коли и пр. разчистване на сметки. Конкретната мутрата работи в охранителна фирма и освен охранител е и наркопласьор в дискотеката, в която е работила и жертвата му.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец