Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Свързани новини

21.06.2023 09:34

За 5 дни власт ПП/ДБ изгуби + 30 хил. гласа: Тренд

Видян 1216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Спад от 5% в подкрепата за кабинета на Доброто за 5 дни регистрира последното проучване на Тренд. Изследването е проведено в периода между 10 и 16 юни 2023 г., което означава, че отливът е отчетен само за първите 5 дни от управлението на Денков-Габриел с мандата на ПП/ДБ.


При ГЕРБ/СДС ерозията е малко под 2%. Според проучването партията на Бойко Борисов остава първа политически сила с рейтинг от 24,9%, докато формацията около Кирил Петков получава 19,4%. Това прави загуба над 30 хил. гласа на фона на резултата на Доброто от вота през април. “Видно е че ПП/ДБ в по-голяма степен са понесли електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации”, коментират от Тренд.


Възраждане получава 15,3%, с което отбелязва минимален ръст и запазва третото си място. Всички останали партии в НС запазват позициите си от изборите насам. ДПС е на четвърта позиция и има рейтинг от 13,2%, БСП остава пета с 8,9%, а ИТН е близо до прага с 4,3%.


Под парламентарната бариера остават Български възход на Стефан Янев с 2,2% и Левицата! с 1,9% от гласуващите. Други 5,8% пък биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.


Правителството на Николай Денков и Мария Габриел стартира с 43% неодобрение, докато 32% му дават положителна оценка. Привържениците на ГЕРБ/СДС в по-голямата си част подкрепят кабинета, но 1/4 от тях са на обратното мнение. Сред гласоподавателите на ПП/ДБ одобрението напълно доминира.


Според 42% от пълнолетните българи, „партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет“. 37% пък смятат, че това са „безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори“. Електоратите на ГЕРБ, ПП/ДБ споделят в огромната си част първата опция.


От ДПС преимуществено също посочват този вариант, докато симпатизантите на останалите партии избират втория отговор.
На този фон 35% дават положителна оценка за двата служебни кабинета на Гълъб Донев, а 45% отрицателна. Най-силна подкрепа има сред симпатизантите на БСП.
80% от всички пълнолетни българи дават отрицателна оценка за работата на НС, докато само 11% са на обратното мнение.


Регистриран е и спад от 7% в рейтинга на президента Румен Радев за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни Тренд отчете 36% подкрепа за него. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% до 51%. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на ПП/ДБ. Вече 2/3 от тях споделят отрицателна оценка за работата на Радев и малко над 1/4 – положителна.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак