Слънчевата, вятърната и водната енергия представляват 46 процента от енергийния микс на Гърция през осемте месеца до август тази година, спрямо 42 процента през същия период на 2021 г., според базирания в Гърция мозъчен тръст за околната среда The Green Tank.

Свързани новини

13.10.2022 13:34

За 5 часа потреблението на електрическа енергия в Гърция е било покрито само от възобновяеми източници

Видян 1151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възобновяемата енергия е задоволила всички нужди на Гърция от електроенергия за първи път миналата седмица, съобщи независимият оператор за пренос на електроенергия в страната IPTO, предаде euronews.com.

За пет часа в петък възобновяемите енергийни източници са покрили 100 процента от производството на енергия в Гърция, достигайки рекорд на изработване на електроенергия от 3106 мегават часа.

Днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис написа в Туитър, че на 7 октомври възобновяемите източници за пръв път за покрили цялото потребление на електрическа енергия за пет часа. Мицотакис посочи, че Гърция бързо се превръща в лидер на възобновяемите източници на енергия.

Слънчевата, вятърната и водната енергия представляват 46 процента от енергийния микс на Гърция през осемте месеца до август тази година, спрямо 42 процента през същия период на 2021 г., според базирания в Гърция мозъчен тръст за околната среда The Green Tank.

Подобно на други европейски страни, Гърция намали зависимостта си от руски газ след войната в Украйна, като увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG) за да посрещне нуждите си. Тя също така стимулира въгледобива, отлагайки плана за декарбонизация.

Гърция има за цел да удвои своя капацитет за зелена енергия, за да представлява най-малко 70 процента от енергийния й микс до 2030 г. За да помогне за постигането на тази цел, правителството се стреми да привлече около 30 милиарда евро европейски фондове и частни инвестиции, за да обнови своята електрическа мрежа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,