До получаване на окончателното плащане от Управляващия орган е необходимо Столичен електротранспорт ЕАД да разполага с оборотни средства, с които да се разплаща с производителите и доставчиците на новите трамваи.
20 от мотрисите вече са в София, други 3 пътуват, а останалите 6 трамвая по договор трябва да пристигнат през лятото.

Свързани новини

24.04.2023 16:44

За 29-те последни от 68 нови трамвая София дава 19,5 М лв. заем на автотранспорта

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният общински съвет ще обсъди на сесията си в четвъртък предложение за отпускане на заем в размер до 19, 5 млн. лв. от бюджета на София на Столичен електротранспорт ЕАД. Средствата са за изпълнението на проекта за доставка на общо 29 трамвайни мотриси по Оперативна програма Околна среда 2014-2020.
Общата стойност на проекта е 117,189 млн. лв. От тези средства 83, 045 млн. е финансирането от Кохезионния фонд, а 14, 655 млн. се отпускат от държавния бюджет.


До получаване на окончателното плащане от Управляващия орган е необходимо Столичен електротранспорт ЕАД да разполага с оборотни средства, с които да се разплаща с производителите и доставчиците на новите трамваи.
20 от мотрисите вече са в София, други 3 пътуват, а останалите 6 трамвая по договор трябва да пристигнат през лятото.


„В доклада, който внесох заедно с общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Здравков, се предвижда средствата за мостовото финансиране да бъдат предоставяни поетапно при необходимост от разплащане по проекта. Парите трябва да бъдат възстановени в бюджета на София веднага, след окончателното плащане от страна на Управляващия орган на ОПОС”, уточнява зам-кметът по финансите Дончо Барбалов.
Докладът му беше приет от Транспортната комисия към СОС.


Договорът за доставка на 29-те нископодови трамвайни мотриси е част от мащабната модернизация на наземния градски транспорт през последните няколко години.
Освен строителството на метрото, подмяната на обществените превозни средства с модерни, екологични модели, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасност и комфорт, е една от най- важните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата.


С новите трамваи в София през тази година ще се движат общо 68 модерни мотриси, което е повече от половината от всички композиции на линия.
В столичния градски транспорт, освен това, са подменени 100% от тролейбусите и 90% от автобусите.


Над 120 електробуса са включени още в обществения превоз на софиянци. С тях се постига по-високо ниво на обслужване, оптимално използване на превозните средства, по-малко време за пътуване и около 20% по-ниска себестойност на превоза, в сравнение с използваните стандартни автобуси с конвенционални двигатели.


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева