Никола Минчев от ПП-ДБ опонира, че целта на подобен текст в Конституцията е да се даде конституционна опора за разследване на главния прокурор.

Свързани новини

19.12.2023 16:44

ВСС се разделя на две, мандатът на главния прокурор се намалява: НС

Видян 784 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според новите промени в Конституцията прокуратурата и следствените органи ще бъдат в системата на съдебната власт. По този начин ще се гарантира независим съд и отчетна прокуратура, предаде БНТ.

Депутатите решиха още председателите на Висшия касационен съд и Висшия административен съд да имат право само на един мандат за срок от 7 години. Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години, без право на повторно избиране.

    "Досегашната фигура на главния прокурор ще смени функцията си. Цялата теза за всевластието на главния прокурор вече спря да съществува", категоричен беше Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, председател на комисията по конституционни въпроси.

    "Аз не мисля, че нашите партньори искат държавата да унижава себе си като впишем, че главният прокурор ще извършва престъпления. Аз лично ще гласувам против този текст", продължи той.

Никола Минчев от ПП-ДБ опонира, че целта на подобен текст в Конституцията е да се даде конституционна опора за разследване на главния прокурор.

    "НС от 80-а до 89-а година и сега е претърпяло развитие. При всичките критики то е на по-високо ниво от 80-те години. Ако се запази мнозинство около главния прокурор няма да се постигне промяна затова, че главният прокурор има кадровата палка. Опитваме се да вземем тази кадрова палка".

В новите текстове, записани в Конституцията, Висшият съдебен съвет се разделя на две - Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове, от които повечето - 6, избирани от НС.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.