Ако не се реши въпросът с кризата около Висшия съдебен съвет и с избора на Борислав Сарафов за нов главен прокурор, това  много бързо може да прерасне с правителствена криза. Това заяви бившият правосъден министър Крум Зарков по БНТ.

Свързани новини

19.06.2023 10:37

ВСС може да предизвика правителствена криза: Крум Зарков

Видян 1106 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако не се реши въпросът с кризата около Висшия съдебен съвет и с избора на Борислав Сарафов за нов главен прокурор, това  много бързо може да прерасне с правителствена криза. Това заяви бившият правосъден министър Крум Зарков по БНТ. "Изборът на наследник на Гешев измежду неговите наследници с участието само на прокурорската колегия бе предизвестен скандал.


Но няма нужда партиите в парламента, особено тези в управлението, да правят декларации и да критикуват, тъй като в тях е ключът за решаването на проблема, не в Министерството на правосъдието или в сегашния състав на ВСС", коментира членът на последното служебно правителство.


Министърът на правосъдието Атанас Славов ще свика Пленум на Висшия съдебен съвет, на който твърдения, опасения, страхове и внушения за външна намеса ще бъдат сложени на масата, заяви той пред БНР. "На заседание ще инициирам допълнителна точка - обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. Дали да има искане за освобождаване или оставка на Сарафов, има процес, който трябва да бъде извървян", уточни Славов.


"Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие и поради начина, по който беше осъществен неговият избор", категоричен е още министърът.

Атанаска Дишева от ВСС обяви, че избирането на Сарафов е било изненада за нея. Тя коментира и снимките на Петьо Еврото с Борислав Сарафов.

„В мен будят сериозни притеснения. Тези обстоятелства бяха мимоходом споменати по време на заседанието на Прокурорската колегия, в частност подаването на сигналите. Обсъждането беше, че такива сигнали, които не са приключили съответното производство не следва да бъдат взимани предвид. Факт е, че години наред разследване по Осемте джуджета не се провежда. Имаше преди години разпространена информация, че има становище на прокуратурата за липса на престъпление и нищо повече", заяви тя.




Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни