Свързани новини

12.06.2014 10:45

Всяко второ дете иска храна от телевизията

Видян 1271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекламата по телевизията има огромно влияние и се отразява на предпочитанията и на избора на храни и на най-малките деца. Проучване сочи, че над 50% от децата от 1 до 5 г. пожелават това, което виждат на екрана, и 90 на сто от майките изпълняват това желание. Много малко са тези, които устояват и успяват да направят по-здравословен модел. Това разказва професорът по хранене и диететика в Националния център по обществено здраве и анализи Стефка Петрова, цитирана от "Монитор".Храненето вкъщи не допълва това в детската градина. Майките вечер не предлагат готвена храна – това е втората констатация, която специалистите по хранене и диететика са направили при последните проучвания. „Подобни проучвания не се правят всяка година, данните, които имаме, са от 2007 г. и през септември ще правим ново изследване. Наблюденията ни са, че във възрастта 3-7 години проблемът е двустранен. И той носи двойно натоварване със здравен риск.


Част от децата са с тегло под нормата и изостават в растежа, което е признак на недохранване. След първата година обаче по-сериозният проблем е с наднорменото тегло. И той доминира в периода след 3 - 4-годишна възраст. Децата у нас по-скоро са прехранени. С други думи, приемът на енергия е по-голям, отколкото са потребностите им. Така теглото на малчуганите се повишава над нормата и не отговаря на възрастта, ръста и пола с всички негативни последици от това”, разказва проф. Петрова.


Килограмите започват да се трупат от 3-годишна възраст, а към седмата година идва пикът. Това се дължи на рязката промяна в хранителния модел и във физическата активност.


„Реално в детската градина децата се хранят много по-добре в сравнение с училището. Има регламент и контрол, независимо от всички недостатъци. В новото проучване ще включим и сравнение с храненето у дома.


Предишните ни наблюдения сочат, че храненето у дома не е по-добро. Ако малчуганът яде у дома, той не приема нито повече мляко, нито повече месо, нито достатъчно плодове и зеленчуци. Храненето, разбира се, зависи от модел, който е изграден вкъщи, от образованието и възможностите на семейството, обяснява проф. Петрова.


Много често майките вечерно време не предлагат на детето готвена храна, сочат данни от проучване, обхванало 40 детски градини и ясли в София, от миналата година. Най често заместител на топлата храна е хамбургер, пица или спагети. Така постепенно децата отвикват да ядат готвено. Докато детските градини поддържат този модел на хранене, който е особено важен за периода на израстване.


„Стремежът ни е в детските заведения да покрием 75% от енергийните нужди за деня. Там се предлагат 4 хранения. А вечерята е вкъщи – и тя трябва да попълни останалите 25%. Знаем, че не всички продукти се предлагат вечер и, затова целта е в детската градина да се предложат нужните количества месо, риба, мляко и зеленчуци за седмицата”, обобщава професорката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева