01/02

Свързани новини

19.01.2021 14:41

Всяко домакинство ще плати по 250-400 лв. за водомери и топломери заради нов закон на Борисов: Манолова

Видян 7867 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Всяко българско домакинство ще заплати между 250 лв. и 400 лв. за закупуване на уреди с дистанционно отчитане, водомери и топломери във връзка със законопроект, внесен от правителството на Бойко Борисов. Става дума за ЗИД на Закона за енергийната ефективност, внесен на 30 декември 2020 г., който ще се разглежда в Комисията по енергетика на Народното събрание в сряда (утре) и с който се променя Закона за енергетиката в частта за купуване на дистанционни уреди, водомери и топломери.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция до медиите. Манолова изпрати и становище до комисиите по енергетика, регионална политика и европейски въпроси с председатели съответно Валентин Николов, Искрен Веселинов и Драгомир Стойнев.

В становището от „Изправи се.БГ“ предлагат вместо КЕВР да определя прогнозни цени, да определя цената на парното и топлата вода на ежемесечна база. Само при това положение има смисъл от закупуването и монтирането на нови уреди от домакинствата.

Общо над 100 млн. лв. трябва да дадат българските граждани, като още през май 2020 г. от „Изправи се.БГ“ призовахме сумата да се поеме от правителството, независимо дали през европейски програми или от бюджета на Министерството на енергетиката, напомни Манолова.

Девет месеца по-късно и след като отхвърли всички предложения на „Изправи се.БГ“, правителството, в частност Министерството на енергетиката, не осигуриха средства за закупуване на уредите и със закон ще нанесе финансов удар на обикновените граждани средно с 250-400 лв. на домакинство и то в разгара на коронакризата.

Тъй като уредите бяха масово въведени през 2002 г. – 2003 г., а подмяната им трябва да се случи при изтичане на срока на годност на батериите, който е 10 години, следва да се има предвид, че масовата подмяна на уредите трябва да стане тази и следващата година (2022 г).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.01.2021 11:13

    Наскоро сменихме водомера си, сега пак ли ще ни карат да го сменим?! Не стига, че плащаме скъпа вода, постоянно пишат служебни кубици, а и водомери ще ни карат да сменяме!

  • 001 Anonimen 19.01.2021 16:17

    Дупките от кражбите на управляващите отново ще са от прокъсаните джобове на данъкоплатците. Държат пенсионерите на унизително ниски пенсии, но им подхвърлят като на бездомни кучета по 50 лв за няколко месеца...мутренски трикове от миналото

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак