Свързани новини

28.09.2009 17:03

Всяка четвърта жена е бита

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, научи 19`. Най-често агресията е от страна на съпрузите и бащите. Твърде малко от жертвите на домашно насилие се престрашават да подадат жалба за случилото се. Едва 1937 жертви на посегателство са потърсили юридическа помощ през 2008 г. в специализирани агенции, от тях 255 са били особено тежки случаи.
Основната причина за редките жалби е фактът, че 54% от хората у нас смятат, че домашното насилие е личен проблем и не е нужна намесата на външни лица.
Близо 90 на сто от грубияните са деца на побойници, сочат изследванията. Около 60% от момчетата, които са станали свидетели на насилие в детските си години, по-късно стават негови последователи.
Въпреки че случаите са редки, и мъжете се оплакват от физическо насилие в семейството. Психическият тормоз е най-масовата форма на малтретиране върху силния пол.
У нас през 2005 г. беше приет Закон за защита от домашно насилие. Той позволява жертвите на агресия да се обръщат за съдействие към полицията, както и да сезират районните съдилища. На 17 юни тази година правителството одобри промени в Закона за защита срещу домашното насилие, за да се гарантира по-висока степен на сигурност на децата. С измененията се допълни дефиницията на понятието насилие, като към физическото, сексуалното и психическата агресия се добави емоционалният и икономическият тормоз. Възприе се, че за насилие върху дете ще се счита и домашната агресия, извършена в негово присъствие. Полицията може принудително да извежда насилника от съвместно обитаваното жилище, ако той не го направи доброволно в изпълнение на наложена от съда мярка.



Лишаването от пари по закон се води тормоз



Лишаването на жената и детето от дребни пари е най-честата причина за появата на насилие в семейството, твърдят експерти. Ако мъжът не дава на съпругата си да работи, а я кара да го моли за пари, се смята за икономическо насилие. Според специалистите най-трудно доказуемо е т.нар. емоционално насилие. За целта психолог, психотерапевт или психиатър трябва да даде професионална оценка за всеки конкретен случай, твърди психотерапевтът Йоана Илчева пред topnovini.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв