Свързани новини

27.12.2021 18:31

„Всеки сам си преценя” - реплика на годината

Видян 1755 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Всеки сам си преценя” е българската реплика на годината. Това каза пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра „Българска филология” към Факултета по славянски филологии в Софийския университет. 


По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.   


„Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма „преценя”, а не „преценява”, но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем „граматичната полиция”, да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости”, обяснява доц. Сталянова.


Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, обясни още тя.


Пред БНР изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира: „През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите”, уточни тя, като смята, че новите лица носят и нов език.


Онлайн обучението е превърнало децата в негови жертви, смята преподавателката: „То ги направи по-мързеливи. Служенето с езика изисква все по-голямо усилие от тях”, допълва доц. Сталянова.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 "Всеки сам си преценя" 28.12.2021 10:00

    Е как да си "ПРЕЦЕНЯ", като ТВ медиите, бТВ, нова ТВ и БНТ "мислят" заради повечето ни "поумняли" сънародници. Народа за да разбере какво "мисли", вече не се "хаби", а си пуска телевизора и "той" му диктува какво да "мисли".

  • 003 Кака Милка 28.12.2021 09:53

    Медииния български език, съвсем злонамерено и умишлено, брутално изпростява. А народа слуша, мига на парцали и повтаря, като папагал, след медиите същите мантри, тъпизми и профанизми.Вече е чист прецедент, някой по ТВ медиите,да каже нещо смислено и нормално. Само повтарят като зомбирани, че "най-важното е да се забавляваме"...А "забавлявленията", по духовна важност са на ПОСЛЕДНО място!

  • 002 преценя"?!? 28.12.2021 09:39

    "Всеки сам си преценя"?!? От кой селски нуждник ги вадите тези "нови" думи, като "преценя"?!? Вие, новобългарските аналфабетни 'филолози ', от къде се пръкнахте напрово в СУ? Давате ли си сметка, че в Нормалния Български Език думи от рода на 'преценя', сутрината,страхотно, невероятно, много яко, него ден, изчалгарихме се, устите,изрази от рода на "Най-важно е да се "забавляваме!", и десетки подобни простотии, са признак единствено за жалка и слаба култура и примитивен, беден речник??? ФЕКАЛИЗИРАХТЕ красивия БЪЛГАРСКИ ЕЗИК с вашите селяндурски тафтологични профански или мутренски новодуми!!! Вие НЕ сте филолози , а сте ТЪПИ-ГЬОЗИ и бездуховни ренегати!

  • 001 айде бе 27.12.2021 21:35

    Добре де, ама защо тогава Киро канадската ливада преценява вместо нас и ни налага принудителна, сиреч задължителна ваксина? Даже противозаконно подкупва най-бедните пенсионери в Европа с пенсии по-малки от екзистенцминимума за оцеляване с 40 евро за да се видят в още по-голям ужас, а той да трупа активи пред западните си началници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци