Свързани новини

07.07.2014 10:15

Всеки пети лев от сметката за ток ще отива в Топлофикация

Видян 1088 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

323,2 милиона лева от сметките за ток ще отидат в топлофикациите, които имат когенерационни мощности и освен парно произвеждат и електроенергия. Сумата представлява 17,7% от всичко, което българинът ще плати за ток от 1 юли тази година до 30 юни 2015 г., а именно – 1,827 млрд. лв. Като количество това прави 10,6% от цялата енергия, която ще бъде продадена на регулирания пазар за същата една година, показва решението на регулатора за новите тарифи на електричеството. Сериозната сума, която при това е сигурна за топлофикациите (ако НЕК им се издължава редовно), е причината, поради която от дружествата скочиха срещу по-същественото увеличение на цената на парното. В крайна сметка регулаторът даде двойно по-малко от първоначално планираното увеличение на цените на парното, съобщава „Монитор“.


За София, където са концентрирани абонатите, увеличението е с 5,9% при планирани 11,6%. За да се случи това, ДКЕВР намали цената на тока от когенерацията й едва с 4 лв. вместо с 15 лв. на мегаватчас. Най-голямо е поскъпването в Русе – с 9,8%, но и то е двойно по-ниско от планираното. Има топлофикации, като Перник, Сливен и Плевен, където парното дори поевтиня.


Освен от когенерациите на топлофикациите на задължително изкупуване подлежи и енергията от заводските централи. Те ще получат 127,6 млн. лв. срещу 968 хил. мегаватчаса в енергийния микс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак