Британският енергиен гигант BP временно спира всички доставки на суров петрол през Червено море

Свързани новини

27.12.2023 08:00

Все повече превозвачи на петрол спират преминаването през Червено море заради бунтовнически атаки

Видян 7907 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският енергиен гигант BP временно спира всички доставки на суров петрол през Червено море поради неотдавнашните нападения в региона, като се присъединява към други големи транспортни фирми, съобщи компанията.

В изявлението си BP се позовава на "влошаващата се ситуация със сигурността", тъй като базираните в Йемен бунтовници хути са атакували преминаващите през района кораби, които според тях са били предназначени за Израел.

"Безопасността и сигурността на нашите служители и на работещите от наше име е приоритет на ВР", заяви компанията. "Ще продължим да разглеждаме тази предпазна пауза в зависимост от развитието на обстоятелствата в региона."

Експерти от бранша предупредиха, че цените на суровия петрол в Европа и Средиземноморието могат да се повишат рязко, ако и други големи петролни компании последват примера им.

"В момента не е ясно колко значително ще бъде въздействието, макар че ако повече корабни компании пренасочат трафика си и ако прекъсването продължи повече от седмица-две, цените вероятно ще се покачат още повече", прогнозира Грегъри Бру, историк и анализатор на петрола в Eurasia Group.

Много големи компании за товарни превози преустановиха пътуването през южния вход на Червено море - пролива Баб ел-Мандеб - тъй като през последните дни нападенията срещу кораби се засилиха.

Протокът Баб ел-Мандеб свързва Червено море с Аденския залив и след това с Индийския океан от едната страна и със Средиземно море през Суецкия канал от другата. Водният път е ключов маршрут, свързващ Азия и Европа, и улеснява около 12 % от световната търговия, включително 30 % от всички световни контейнерни превози.

Една от най-големите корабни компании в света, Evergreen Line, беше сред големите океански превозвачи, които обявиха в понеделник, че вече няма да превозват израелски товари през Червено море.


"С оглед на безопасността на корабите и екипажа Evergreen Line реши да спре временно приемането на израелски товари с незабавен ефект и инструктира своите контейнеровози да преустановят плаването през Червено море до второ нареждане", се казва в изявлението на компанията.

По-рано Inventor Chemical Tankers, собственик на MT Swan Atlantic, заяви, че корабът му е бил ударен от "неидентифициран обект", докато е бил в Червено море край Йемен, въпреки че няма връзка с Израел.

Две големи световни корабни компании - датската Maersk и германската Hapag-Lloyd - спряха в петък преминаването на корабите си през Червено море поради повишената заплаха от нападение.

Най-голямата корабна група в света, Mediterranean Shipping Company (MSC), предприе подобна стъпка и обяви, че отклонява корабите си от Червено море.

Швейцарско-италианският корабен гигант съобщи, че на 15 декември неговият боксов кораб MSC Palatium III е бил нападнат, докато е преминавал през Червено море. "Всички членове на екипажа са в безопасност, като не се съобщава за наранявания. Междувременно корабът е претърпял ограничени щети от пожар и е изведен от експлоатация", съобщи компанията.

Вместо да използват пролива Баб ал-Мандаб, корабите сега ще трябва да избират по-дълъг маршрут, като плават около Южна Африка.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец