В последното проучване компромисът беше подкрепен най-вече от хората на възраст между 18 и 35 години от източната част на Украйна. Повечето от подкрепилите продължаването на бойните действия са на възраст между 36 и 50 години и живеят в западната половина на страната.

Свързани новини

09.12.2023 07:00

Все по-голям брой украинци искат мирни преговори: Проучване

Видян 10033 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинците са почти поравно разделени по въпроса как да продължат действията си във войната с Русия, съобщиха местни медии, позовавайки се на проучване, проведено през ноември от групата "Рейтинг".

Според резултатите от допитването 44% от анкетираните са заявили, че е важно да се търси компромис в преговорите с Русия и че в процеса трябва да се включат и други държави.

В същото време 48% от анкетираните са против каквито и да било преговори с Москва и настояват за продължаване на военните действия, докато Киев не си върне пълния контрол над загубените територии.

Резултатите показват значителен спад в броя на украинците, които подкрепят удължаването на бойните действия с Москва. В подобни проучвания, проведени през юли и февруари, преговорите бяха подкрепени от едва 35% от анкетираните, докато 60% бяха за удължаване на конфликта.

В последното проучване компромисът беше подкрепен най-вече от хората на възраст между 18 и 35 години от източната част на Украйна. Повечето от подкрепилите продължаването на бойните действия са на възраст между 36 и 50 години и живеят в западната половина на страната.


Подобно проучване, цитирано от Блумбърг миналия месец, също показва, че има "нарастващо малцинство" от украинци, които смятат, че териториалните отстъпки към Русия са неизбежни в замяна на мир.  

Резултатите от проучването идват, след като широко рекламираната лятна контраофанзива на Киев не успя да доведе до значими териториални придобивки. Според последните оценки, съобщени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, към началото на декември кампанията е струвала на Украйна над 125 000 военнослужещи и повече от 16 000 единици тежко въоръжение.  

В Киев също така се увеличиха опасенията, че финансовата и военната подкрепа от западните му поддръжници скоро може да престане, тъй като те са уморени от конфликта и насочват вниманието си към неотдавнашната ескалация между Израел и бойците на Хамас в Газа.


 Въпреки тези фактори украинският президент Владимир Зеленский настоява, че Киев няма да приеме никакъв компромис с Русия и ще продължи да се сражава, докато не си върне всички територии в границите си от 1991 г. Той също така забрани със закон преговорите с Москва, докато президентът Владимир Путин остане на власт.

Миналата седмица руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков призна, че прекратяване на огъня е малко вероятно през 2024 г., тъй като Киев и САЩ продължават да прокарват мирната формула на Зеленский като единственото възможно решение на войната.  

Предложението на украинския лидер включва възстановяване на контрола на Киев върху териториите му от 1991 г., като Москва ще бъде осъдена да плати репарации, а руски служители ще бъдат изправени пред трибунал за военни престъпления. Русия многократно отхвърли предложението като откъснато от реалността.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак