Свързани новини

09.02.2009 19:00

Връщат запаса и военното в училище

Видян 1953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учениците на армейски лагери по желание


Запасът и военното обучение в училище ще бъдат възстановени със специален закон за резерва на силите от системата за национална сигурност, научи 19`. Текстовете от проекта, внесен от представители на трите управляващи партии, ще постъпят за разглеждане в ресорната парламентарна комисия през март, веднага след приемането на поправките в закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене, обясни пред вестника Станимир Илчев от НДСВ.
По думите на жълтия депутат идеята е чрез армейското обучение групи от населението, включително младежта да се поддържат в готовност за военни действия.
Запасняците ще получават възнаграждения в рамките на минималната работна заплата и в съответствие с продължителността на престоя им в редиците на армията. Предвиждат се и премии за ангажираност с военните дела, както и повишения в чин. По-често привикваните ще получават професионални квалификации. Повиквателните за запаса, който отпадна заедно със задължителната военна служба от 1 януари 2008 година, ще се съобразяват с уменията на бойците от резерва. Така ако някой е служил като свързочник, няма да му се налага да подкарва танк например.
Законът има за цел да подготви за военни действия и учениците. Това обаче ще става на доброволен принцип, а не както бе до 1990 година. По този начин младежта ще бъде запознавана с професията „войник“, което със сигурност ще увеличи интереса към армейската служба и като се отчетат залегналите в закона за отбраната привилегии, ще я направи по-примамлива от всякога, отбелязват депутатите. Механизмът за набор на невръстни бойци ще залага на атрактивния подход, разясни Станимир Илчев. „Инструкторите ще трябва да заразяват учениците“, подчерта депутатът. Щели да се правят лагери на принципа на сървайвърските и скаутските организации, каза още той.
По натовски модел към резерва ще се зачисляват доброволците, които не са служили в армията, а запасняците с обща и специална подготовка ще бъдат преобучавани през определен период.
Освен армейците ще влизат звена на МВР, разузнаването и контраразузнаването, които ще бъдат привиквани във военно време или при извънредно положение.
Кметовете и областните управители също ще разполагат със звена от доброволци, които срещу заплащане ще помагат на населението при бедствия.


Войската се стопи до 32000


Само за няколко месеца, след решението на кабинета от март миналата година повече 8000 военнослужещи останаха на улицата. В следствие на поредната вълна на съкращения армейските редици се стопиха до 32 000 души или три пъти по-малко отколкото бяха преди 1990 година. Бе обявено, че чрез орязването се върви към прогрес, включващ максимална професионализация и естествено апетитни възнаграждения. По думите на военния министър Николай Цонев заплатите в сектора през 2008 година са скочили до 33 на сто, а разликата между войниците и офицерите от 1 към 6 е намалена до 1 към 3.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв