Свързани новини

30.08.2013 10:08

Войната в Сирия влиза на "Дондуков" 1

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ситуацията в Сирия и заплахите за страната ни обсъжда днес политическия и военен елит на Съвет по сигурността към правителството, предаде Дартснюз. Извънредното заседание на "Дондуков" 1 ще изработи официалната позиция на България за очакваната военна намеса срещу Башар Асад. Не притежаваме способности за непосредствено участие в преки бойни действия, отсече военният министър Ангел Найденов още вчера. Колегата му във Външно Кристиан Вигенин декларира, че България държи на политически диалог и намирането на политическо решение. Правителството отпусна допълнителни пари за справяне с бежанския поток, който се очаква да залее държавата. Според Найденов проблеми с бежанците няма да има. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов формулира ясно реалната картина:  Възможни са много тежки последици за региона, включително и за България - от бежанска вълна, до етнически проблеми и дори – тероризъм.


Без резултат пък приключи съвещанието на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, посветено на конфликта в Сирия. Според дипломатически източници, страните не са постигнали консенсус - САЩ, Великобритания и Франция са за военна намеса в Сирия, докато Русия и Китай са против такова решение. „Когато президентът Барак Обама вземе окончателно решение за провеждането на военна операция в Сирия, по отношение на обстоятелствата, даващи юридическите основания за него, САЩ сами ще разработим и ще представим правните мотиви", коментира пред агенция „Ройтерс" представителят на Белия дом Джош Ърнест. САЩ имат готовност да проведат военна операция и без участието на Великобритания, стана ясно още, след като в британския парламент също не беше постигнато съгласие за започване на военна операция срещу Дамаск. Членовете на долната камара се разделиха в мненията си, като за предложението гласуваха 272-ма депутати, а срещу бяха 285.


Преди два дни на заседание на НАТО в Брюксел на ниво посланици на страните-членки дипломатите се обединиха около позицията, че вината за употребата на химически оръжия в страната се носи от президента Башар Асад. Представителите на 28-те държави от алианса заявиха, че разполагат с информация от широк спектър източници, според която режимът в Дамаск е отговорен за химическите атаки. И още: отговорните за тези атаки трябва да бъдат наказани.


Инспекторите на ООН, разследващи случая, ще напуснат арабската страна утре. Очаква се генералният секретар на ООН Бан Ки Мун да ги изслуша още през уикенда, но анализът на ветите проби ще изисква повече време. Бан Ки-мун обаче ще се срещне днес с дипломати от страните-постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Китай, Великобритания, САЩ и Франция) във връзка със ситуацията в Сирия. Според неофициални източници най-малко 12 страни от НАТО вече са отказали да  вземат участие във военна операция срещу Сирия, ако тя не е одобрена от Съвета за сигурност на ООН.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което