Свързани новини

08.09.2009 10:00

Война за запазване в ромското гето в Бургас

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 7.30 тази сутрин над 200 ромски семейства от квартал „Горно Езерово“ в Бургас излязоха пред домовете си и направиха жива верига, за да не допуснат багерите, който ще разрушат днес незаконните им постройки, предаде БГНЕС.


Един от ромските лидери Румен Чолаков каза, че полицията е налетяла да бие няколко мъже, които се спречкали с униформените. На мястото е истинска суматоха, заради страха и негодуванието на ромските фамилии да не останат без домове.
Според кмета на Бургас Димитър Николов ситуацията е спокойна и напълно законна. Всички, които са имали адресна регистрация в Бургас са настанени вече в общински жилища с нисък, социален наем. Тези които не са регистрирани в града, трябва да се върнат по местата, от които са дошли, подчерта кметът на морския град.
Преди минути беше съборена първата къща в гетото. Жандармерията изкара насила многочленното семейство, за да може да срине до основи техния дом. Мъжете от останалите къщи се заканиха да приберат жените и децата вътре в домовете си, за да не може да съборят къщите им. Около 9 ч. тази сутрин пристигна допълнителна помощ от жандармерията и полицията, за да изведат навън разярените роми. На место е градоначалникът на Бургас Димитър Николов, който също се опитва да убеди ромските фамилии да напуснат домовете си. Точно преди една година багери сринаха няколко бараки в гетото в „Горно Езерово“, но след това ромите с подръчни средства отново ги издигнаха. Ромите замерват полицаите с камъни, за да опазят къщите си. А някои показват и личните си карти, за да докажат, че живеят тук от преди 50-60 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.