Война в Тайван

Свързани новини

13.01.2024 07:41

Война в Тайван би намалила световния БВП с 10%: Bloomberg

Видян 7380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако САЩ и Китай влязат във военен сблъсък за остров Тайван, световният БВП ще спадне с 10,2 % за една година, или с около 10 трилиона долара, прогнозира Bloomberg. Според агенцията за бизнес новини положителната страна е, че всички заинтересовани страни имат стимул да избегнат конфликт.

Тайван е самоуправляващ се китайски остров, който е бил последното убежище на националистическите сили по време на гражданската война, приключила през 1949 г. Той има споразумение за сигурност със САЩ, които са обещали да го защитават, ако Пекин се опита да го превземе със сила.

Китайското правителство се стреми към мирна реинтеграция на Тайван, но заяви, че ще прибегне до военни действия, ако островът се стреми към официална независимост. В новогодишното си обръщение президентът Си Дзинпин заяви, че двамата "със сигурност ще се обединят". Напрежението е част от глобалната борба за власт между САЩ и Китай, в която всяка от страните обвинява другата, че крие злонамерени намерения.

Възможността за открит въоръжен конфликт за Тайван остава малка, но достатъчно значителна, за да могат корпорациите да се предпазят от залози, заяви във вторник агенция Блумбърг. Островът е водещ производител на полупроводници, което прави икономиката му ключова за световното производство на лаптопи и мобилни телефони, а в по-малка степен и на автомобили. Тайванският проток е и основен морски път. Изследователското звено на Bloomberg използва компютърен модел, за да оцени въздействието на конфликта за Тайван върху световната икономика. Разгледани са два сценария: единият включва едногодишна морска блокада от страна на Китай, а другият - пълномащабна война между САЩ и Китай. Първият би струвал на света 5 % от годишния му БВП, докато вторият би нанесъл повече от два пъти по-големи щети.

Моделирането се основава на определени предположения, като например способността на САЩ да мобилизират съюзниците си, за да накажат Китай с икономически ограничения.

Оценката на Блумбърг за цената на войната обаче не е най-лошият сценарий. Ако предприятията, които разчитат на тайвански чипове, не успеят да ги заменят, глобалният БВП може да загуби до 14%, посочва Bloomberg. Ако обаче те се справят по-добре от очакваното, разходите ще бъдат по-ниски.

Блумбърг прогнозира, че и при двата сценария Китай ще понесе по-тежък икономически удар от САЩ, но "цената на кризата от 10 трилиона долара би била толкова висока за всички участници, че стимулът да я избегнат е силен", се казва в доклада.


Във вторник администрацията на Тайван обяви тревога за целия остров, съобщавайки за изстрелване на китайски сателит над въздушното му пространство. Медиите в континенталната част на страната съобщиха, че товарът е бил астрономически спътник. По-рано, през декември 2023 г., тайванските медии също съобщиха за преминаване на китайски ракети носители над острова.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв