06.07.2011 16:06

Война: BG любеници vs. гръцки дини

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки производители на дини от Любимец излязоха на протест срещу дъмпинговия внос от съседна Гърция, който срива цената на българските дини.


Земеделците блокираха входа на борсата в града, където тонове дини залежават вече седмица. Само за ден цената се срина наполовина и килограм от най-летния плод вече се търгува за 15 стотинки, но никой не купува,  предаде bTV.


Родните производители казват, че пазарът е залят от гръцка диня, която влиза у нас за жълти стотинки, защото по границата нямало контрол. Хората от прочутия с любениците си град обвиняват и прекупвачите, които оскъпяват в пъти стоката им от нивата до пазара, от което губи и клиентът. Протестиращите настояват за засилен митнически контрол и за внасяне на ДДС върху гръцката стока в хазната. Те смятат, че ако вносителите плащат данъка, продукцията им ще се оскъпи и това ще направи родната по-предпочитана, предаде Дарик радио. Хората обясниха по-ниските цени на вноса с в пъти по-големите субсидии, които получават колегите им в южната ни съседка. В момента държавната субсидия в България за декар дини и домати е 26-27 лева.


На вчерашния протест бяха поискани оставките на министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов, който отговаря за земеделието. Земеделските производители гневно взеха да мятат любениците си като бомби, превръщайки асфалта в плодова салата, като заявиха, че след няколко дни ще затворят магистралата, а ако и това не помогне, протестът им ще продължи в столицата.


От общинската администрация в Любимец съобщиха, че не е искано и съответно дадено разрешение за протеста, което автоматично го прави незаконен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни