Валентин Терзиев

Свързани новини

27.11.2023 10:46

Военният съд в Сливен е наредил разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

Видян 848 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено, съобщава Лекс. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като порази пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.


Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите. И двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие, за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост, което се наказва с до 5 години затвор.


Преди два месеца от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни. Постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването не беше публикувано, но според Сега в него се казва, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета – дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето.


Освен това се казвало, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност. Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са извършили престъпленията, за които бяха обвинени, след което разследването беше прекратено.


Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен.


Определението също не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв