29.10.2013 13:59

Внасят зубри у нас 10 века след като изчезнали

Видян 1220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зубри от Германия бяха заселени в района на дивечовъдно стопанство "Студен кладенец", предаде 24 часа.


Десет века след изчезването на зубъра, известен още като европейски бизон, започва възстановяването му по българските земи. Пилотният проект “Дивият свят на Източните Родопи” стартира в дивечовъдната станция “Студен кладенец” край Кърджали, където бяха пуснати един мъжкар и 4 женски. Целта е да се повиши биоразнообразието, а районът да стане атрактивен за туристите.


Първите няколко седмици зубрите ще прекарат на пространство от 40 дка, заградени с електропастир, за да се аклиматизират. След това ще живеят на около 2000 дка.


“Няма фиксирано време, в което животните трябва да бъдат пуснати на свобода. Надяваме се това да стане до 1 година”, обясни Франк Зандеринк, ръководител на проекта. Петте животни идват от 2 развъдни станции в Германия и са на възраст 1-1,5 г.


“След година зубрите ще достигнат полова зрялост и се надяваме след това да имаме първото малко, родено в диви условия в България”, обясни Ивон Кемп, експерт по дивата природа. Според нея, когато навърши 3 г., мъжкарят, който в момента е с размерите на едра крава, ще изглежда доста по-внушително и ще тежи близо тон.


Кемп е категорична, че европейските бизони ще се аклиматизират към условията в Източните Родопи.


В дивечовъдното стопанство зубрите ще делят пространство с елени лопатари, които живеят в района от десетилетия. Според експертите двата вида няма да си пречат, защото са различен тип животни. На територията на дивечовъдното стопанство имало достатъчно пространство за едрите животни и рискове за оцеляването им почти не съществуват.


“Няма опасност зубрите да бъдат нападнати от хищници. Един вълк не може да убие бизон. В района има толкова много друга храна за вълците, че те едва ли ще проявят интерес към бизоните”, каза Франк Зандеринк.


Той е категоричен, че зубрите не са опасни за хората, които живеят в махалите около стопанството. “Животните не са агресивни. В холандския парк “Краансвлак” за 7 години няма нито един нападнат човек. Просто трябва да се спазва дистанция”, обясни ръководителят на проекта. Той допълни, че зубрите усещат присъствието на хората от голямо разстояние и избягват контактите с тях. Няма опасност и за кравите, които пашуват свободно в райна.


“Преди години е правен експеримент за смесване на двете породи. Получил се е стерилен хибрид, но това едва ли е възможно в естествени условия”, каза още Зандеринк.


Георги Шереметев, директор на дивечовъдното стопанство, се надява на нова популация в района. В заселеното преди година стадо благородни елени например вече има малки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци