ВМРО сезира главния прокурор

Свързани новини

02.10.2023 15:12

ВМРО сезира главния прокурор за гавра с химна на Република България

Видян 774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВМРО – Българско национално движение изпрати днес сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов по повод разпространен клип, в който лицето Бирджан Хайрединов изпълнява кавър версия на официалния химн на Република България с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.


Това е гавра с национален символ, какъвто е българският химн. Затова от ВМРО искат спешна проверка, „изпълнителят“ да бъде разкрит и персонализиран и спрямо него бъде приложен чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.


В сигнала, подписан от съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, категорично се настоява за грубото поругаване на българския химн да бъде приложено най-тежкото предвидено в закона наказание.

Текст на сигнала:


До:
Господин Борислав Сарафов –
Главен прокурор на Република България
Сигнал

От: Александър Маиров Сиди, в качеството си на съпредседател на ПП „ВМРО – Българско национално движение“,
адрес: гр. София, ул. Пиротска 5

Уважаеми г-н Главен прокурор,
Обръщам се към Вас във връзка с разпространен видеоматериал в средствата за масово осведомяване, в който лицето Бирджан Хайрединов изпълнява кавър версия на официалния химн на Република България с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.
С това свое деяние лицето Бирджан Хайрединов е изпълнил престъпния състав на чл.  108, ал. 2, пр. 3 от Наказателния кодекс, който гласи следното, а именно: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.
Деянието на горепосочения деец следва да се квалифицира като изключително грубо поругаване на български държавен символ, какъвто е националният химн, и следва да бъде повдигнато обвинение за най-тежкото предвидено в закона наказание.
Уважаеми г-н главен прокурор,
1.    След запознаване с фактите и обстоятелствата около описаното по-горе деяние моля да се сезирате и да извършите следствени действия за разкриване и персонализиране на лицето Бирджан Хайрединов;

2.    На основание чл. 208, т. 1 от НПК моля да вземете настоящия сигнал като необходим законен повод като извършите проверка за извършено престъпление по чл. 108, ал. 2, пр. 3 от НК за поругаване на официален държавен символ, а именно химна на Република България.

                    
гр. София                    С уважение:          ________________
02.10.2023 г.                             /Александър Сиди/




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец