3 септемрви

Свързани новини

01.09.2023 11:20

ВМРО почита паметта на емблематичния лидер на Организацията Тодор Александров

Видян 576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 3 септември (неделя) от 11.00 ч. до параклиса „Свети Илия“ над с. Сугарево, Мелнишко, ВМРО отдава почит към паметта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров. Гробът на войводата е до параклиса, а той пада убит на 31 август 1924 г.


Тази година се навършват 99 години от убийството на българския национален герой и велик лидер на революционната организация. Годишнината се отбелязва в първата неделя след трагичната дата. Традицията за поклонение на гроба на войводата датира от повече от четвърт век. Тази година събитието e в навечерието на Съединението. Така признателните наследници на идеята за национално обединение и освобождение на всички българи напомнят и за несбъднатия блян на българския род.


На събитието ще присъстват съпредседателите на ВМРО Александър Сиди и Ангел Джамбазки, почетният председател на Организацията Красимир Каракачанов, кметът на Сандански Атанас Стоянов, членове на националното ръководство на партията, кметове и общински съветници от цялата страна, стотици членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.


Ще бъде отслужена заупокойна молитва, а нови членове ще извършат традиционната клетва за вярност към ВМРО - над Евангелието, камата и револвера. За поредна година над Пирин ще проехти залп в знак на почит към борбата на Тодор Александров и ВМРО.
Особеното тази година е, че през октомври се навършват 130 години от създаването на ВМРО, а през август се навършиха и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.


На събитието, традиционно, реч ще произнесе Красимир Каракачанов, който използва повода всяка година да направи исторически паралел с делото на Стариот и на всички емблематични войводи на ВМРО, дали живота си за освобождението на Македония и обединението на българските земи.
В разгара на политическите дебати, свързани със съдбата на МОЧА и гравитирането на България към Европа, САЩ или Русия ние от ВМРО Ви припомняме емблематични цитати от Тодор Александров.


През март 1924 той година пише писмо до българското правителство:


„ВМРО не обръща своите погледи ни на запад, ни на изток, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръдие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични и други цели. ВМРО е дала доказателства досега, ще докаже и в бъдеще, че във всички свои дела изхожда от интересите и работи за идеалите на борческа Македония и на българското племе.“


Преди да бъде убит некоронованият цар на планината в последното си писмо от 20 август 1924 година до своя съратник Александър Протогеров пише още:
„Много грешиш в писмото си, че сме били оръдия на българското правителство. Мога да докажа пред безпристрастен арбитър, че никога не сме били и сега не сме оръдия на българските правителства, а сякога сме били и трябва да бъдем оръдия на Независима България, на борческа Македония и на цялото българско племе...“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец