Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.

Свързани новини

19.06.2023 11:27

Влизам в политиката, подадох оставка като прокурор: Гешев

Видян 2617 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отстраненият от ВСС обвинител №1 Иван Гешев вече не е прокурор, след като е подал оставка като магистрат, става ясно от негово видеообръщение, разпространено през Facebook и YouTube. Трябваше да стане колега във Върховната касационна прокуратура на предшественика си Сотир Цацаров със служебна Мазда 6 и десетина хиляди лева месечна заплата. Мястото му се пазеше. Той намекна, че сега ще се включи в политиката. Видеото е разпространено в социалните мрежи от името на физическото лице Иван Гешев, а не в канала на държавното обвинение.


Броени часове след това Прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да реши дали да го освободи. За по-малко от 15 минути органът прие за сведение декларацията му, че не желае повече да е прокурор с 8 гласа “за”. Напускането му на съдебната система идва само 3 дни, след като Борислав Сарафов даде заявка, че ще предложи подмяната на всички заместници на предшественика си, сред които беше и самият той.


Напомняме, че преди дни стана ясно, че Гешев е подал молба да бъде върнат като прокурор във ВКП. В неделя министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че “това е недопустимо, тъй като Гешев е отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт”. Точно преди седмица ВСС махна го от поста му на обвинител №1 с 16 гласа "за", а президентът Румен Радев разписа съответния указ за неговото освобождаване. Той обаче не бе влязъл в сила до понеделник, тъй като не бе обнародван в Държавен вестник миналата седмица, което беше странно.


“Подадох оставка като прокурор. Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика”, каза сега Гешев в своето видеообръщение.


„Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства. Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“, подчерта той. Такъв прокурорски политпроект вече бе реализиран в Италия от Антонио ди Пиетро.


Медийният гуру на бъдещия проект се очаква да бъде издателят на ПИК и ретро Недялко Недялков, чието близко сътрудничество с Гешев е известно от години, включително и като организатор на протести в негова защита.


“Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес. Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие. И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари”, каза още бившият главен прокурор във видеото.


„Главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и разследвания по ключови дела с висок обществен интерес. За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни“, добави той.


“Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството. Каква е днес реалността в Родината ни?”, завърши обръщението си Гешев.


Егор Глазунов
















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец