Свързани новини

28.03.2019 18:03

Властта предупредена за опасност край Своге 6 месеца преди трагедията

Видян 3146 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Премиерът Бойко Борисов получи документи за пътя-убиец Мездра-Своге, разкри лидерът на движение Боец Георги Георгиев в предаването Честно казано на Люба Кулезич по Евроком. Припомняме, че на 25.08.2018 автобус излезе от пътя, преобърна се в 20-метрова пропаст, вследствие на което загинаха 20 души. Тогава стана ясно, че пътят, ремонтиран преди това от фирма Трейс, е имал редица проблеми. След трагичния инцидент подадоха оставки регионалният министър Николай Нанков, вътрешният Валентин Радев и транспортният Ивайло Московски.
Оказва се, че на 26 февруари 2018, кметът на Своге Емил Иванов изпраща писмо до премиера Борисов, за да алармира за дефекти на пътя Мездра-Своге. В него посочва, че трябва да се има предвид, че гаранцията на пътя изтича, а никой не взема мерки за корекции. Към писмото е приложен протоколът от състоянието на конкретното място, където шест месеца по-късно се случи катастрофата.
От Боец подчертаха, че писмото има входящ номер в МС, а значи би трябвало да е стигнало до премиера. Георгиев заяви, че движението разполага и с други  документи, получени по закона за достъп до информация. „Стигнахме до множество документи от МРРБ и АПИ, че гаранцията на пътя изтича през декември 2018, а Трейс твърди, че тя е била изтекла към момента на катастрофата”, заяви той пред Евроком. Той цитира протокол от 2017г., и друг от два месеца преди инцидента, за оглед на този участък от пътя, където стана катастрофата. В документа са констатирани 76 участъка с тежки дефекти - изронен асфалт, пропадане на асфалта и т.н.
Кметът Иванов също потвърди, не е вярно, че пътят е бил приет без забележки. Той е алармирал, че е въпрос на време да стане трагедия, а до катастрофата нито един ремонт не е бил извършен. Градоначалникът подчерта, че е имало е протокол от АПИ, която изисква от МВР и община Своге сформиране на комисия по обследване на точния участък, където е катастрофата, година и два месеца преди тя да се случи.
Комисията констатира износен асфалт, завой с голям вираж, повредена мантинела, все неща, които след катастрофата са посочени като причини тя да се случи.



 Властите са чакали да изтече гаранцията, без да се закача фирмата-изпълнител Трейс, а след това да се пусне обществена поръчка за ремонт на ремонта, с усвояване на нови милиони, твърди Георгиев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Айде сега, таман са още топли, и Боце от Банкя да си напише оставката! Долу милиционерската крадлива и некадърна сган!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей