Свързани новини

07.08.2009 15:20

Владимир Каролев: Дянков заслужава адмирации

Видян 1857 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Симеон Дянков заслужава адмирации за бързината, с която успя да предложи 1.156 млрд. лева съкращение на бюджетните разходи. Поздравление и за Правителството, че веднага след доклада на Дянков одобри предложените съкращения. Това каза в изявление икономистът и общински съветник от НДСВ Владимир Каролев, цитиран от БГНЕС.


„С оглед стабилността на лева и валутния борд, недопускането на дефицит би следвало да е най-важната бюджетна цел не само за 2009 година. Всякакви разумни мерки за съкращаване и оптимизация на бюджетните разходите би следвало да се подкрепят и затова не споделям негативните коментари, направени от някои представители на парламентарната опозиция".
В същото време г-н Дянков обяви за заслуга на ГЕРБ факта, че от началото на юли 2009 г. рисковата премия на България, измерена чрез т.н. CDS (credit default swaps) е спаднала от 400 на 250 пункта (т.е. от 4% на 2.5%). Според г-н Дянков това се дължало на това, че ГЕРБ е спечелил изборите и че инвеститорите получили сигнал, че ще се провежда консервативна фискална политика. "Истината обаче е, че победата на ГЕРБ в парламентарните избори няма нищо общо с намаляването на рисковата премия на България. Подобни понижения на рисковите премии има за всички страни, с които България е съпоставима (и тази тенденция не е от началото на юли, а от началото на годината). Например, за Румъния спадът на 5-годишните CDS от началото на юли е от 405 на 243 пункта, за Литва – от 500 на 352, а за Унгария от 345 – на 224. И още нещо – Румъния, която има по-нисък кредитен рейтинг от България, се оценява като по-ниско рискова от България. Ако наистина иска да има заслуги за допълнително намаление на рисковата премия на България, г-н Дянков да договори колкото си може по-скоро споразумение с МВФ, както и веднага официално да поиска и договори допускането на България в чакалнята на еврозоната ERM 2, за което има нужда само от политическа воля, контакти и умения да се преговаря с Европейската централна банка и Европейската комисия", допълва Каролев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби