С новата присъда от 2022 г. на Апелативен съд – Варна е отменена първоинстанционната, като подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 115 от НК (убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин), и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 11 години

Свързани новини

12.09.2023 11:05

ВКС постанови 11 години затвор за пастира, убил 73-годишен мъж в с. Зайчино ореше

Видян 739 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След окончателно решение на Върховния касациовен съд подсъдимият Герчо Рангелов ще изтърпи наказание от 11 години лишаване от свобода за убийството на 73-годишния Камен И. в шуменското село Зайчино ореше през 2018 г.

ВКС потвърждава присъдата, постановена от Апелативния съд във Варна през септември миналата година. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационна жалба на подсъдимия Герчо Рангелов срещу решението на Апелативния съд. Случаят е върнат на първоинстанционния съд за ново разглеждане. С присъда от 15.12.2021 г. на Окръжен съд – Шумен Герчо Рангелов е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 118, вр. чл. 115 от НК (умишлено убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида) и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 5 години.

С новата присъда от 2022 г. на Апелативен съд – Варна е отменена първоинстанционната, като подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 115 от НК (убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин), и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 11 години.

В касационната жалба се изтъкват доводи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание. Отправя се алтернативно искане за оправдаване, намаляване размера на наложеното наказание или връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Варна.

Според тричленния състав на ВКС не са допуснати твърдените съществени нарушения на процесуалните правила и на материалния закон. Не е налице и третото касационно основание – за явна несправедливост на наложеното наказание.

Касационният състав не приема за основателно твърдението, че апелативният съд изцяло е изградил фактическите си изводи само въз основа на обясненията на подсъдимия. Върховните съдии сочат, че правилно и подробно мотивирано апелативният съд е изключил от доказателствената съвкупност тези части от свидетелските показания на полицейските служители, в които те преразказват съобщеното им от подсъдимия Рангелов при проведените оперативни беседи във връзка с направените от него самопризнания. В останалата част показанията на служителите на полицията са годен източник на доказателства и съдът ги е ценил с доверие по отношение на личните възприятия на свидетелите.

ВКС не приема за основателна и тезата на касатора за липсата на достатъчно преки и косвени доказателства за съпричастността на подсъдимия към умъртвяването на Камен И., като сочат, че долните инстанции са събрали както преки, така и косвени доказателства досежно авторството на подсъдимия. В касационните мотиви се констатира, че съдът е приобщил към материалите по делото обясненията на подсъдимия, дадени в посочени в тези мотиви разпити на досъдебното производство, като аргументирано ги е кредитирал относно механизма на извършване на деянието и авторството на подсъдимия. Даденият кредит на доверия на тези доказателствени източници е следствие от извършена от контролирания съд проверка с останалите доказателствени източници и способи за доказване.

Върховните съдии намират, че не е налице и третото касационно основание – явна несправедливост на наложеното наказание. Последното е справедливо определено, тъй като отговаря на обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния извършител.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева