Свързани новини

08.07.2014 16:48

ВКС оправда Христо Ковачки

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинение за укриване на данъци в размер на над 16 милиона лева. Процесът бе разгледан на втора инстанция. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.


През 2011 г. първоинстанционният Софийски градски съд осъди бизнесмена на три години условно с петгодишен изпитателен срок за данъчни престъпления, извършвани чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен  кредит.  Апелативният съд обаче оправда Ковачки в средата на януари тази година.


Припомняме, че прокуратурата настояваше, че са на лице над 80 недействителни сделки, чрез четири фирми на известния бизнесмен. Според държавното обвинение Христо Ковачки е сключвал фиктивни договори за машини, сувенири и биодизел. По тази схема избегнал да плати 16 781 960 лв. данъци. Сделките били сключени между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г.


Според върховните магистрати няма нито едно доказателство по тези данни, което да потвърждава тезата на прокуратурата, че бизнесменът е създал подобна престъпна система.


Няма доказателства Ковачки да е бил запознат с всяка една фактура, посочена в обвинителния акт или пък, че е бил уведомяван за закупуването на всяка стока, изтъкнаха още магистратите и добавиха, че по делото е установено точно обратното.


Оборено бе и твърдението на прокуратурата, че енергийният бос е сключвал нереални договори, тъй като фирмите сочени като доставчици, както и техните поддоставчици, не са имали капацитет да осъществят сделките, фактурите не са били подписани от собствениците на дружествата или техни пълномощници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните