Свързани новини

24.06.2009 16:14

ВКП поиска още 72 часа за Чеку

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият премиер на Косово Агим Чеку бе арестуван от българските власти вчера по силата на стара заповед за арест, издадена от Сърбия.


Чеку бе задържан на Гюешево на влизане в страната по силата на така наречената червена бюлетина на Интерпол. Днес след обяд ВКП издаде постановление за задържането с още 72 часа на бившият премиер на Косово Агим Чеку. Постановлението ще бъде изпратено до Окръжна прокуратура-Кюстендил, която от своя страна ще го внесе в Окръжния съд. Съдът в Кюстендил ще трябва да се произнесе и да вземе решение относно задържането му в България. По-рано днес градският прокурор на София Николай Кокинов каза, че прокуратурата ще наложи 72 часова мярка за неотклонение - задържане под стража на бившия премиер на Косово. Кокинов обясни, че процедурата в такива случаи изисква в срок от 40 дни да бъдат разгледани от съда, след което ще се взема решение за екстрадиране.
Въпросът за екстрадирането на Агим Чеку ще бъде решен от Окръжния съд в Кюстендил след като се получат и проучат документите от Интерпол и сръбската страна, заяви от своя страна главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. Днес очакваме документите въз основа, на които е направено искането до Интерпол и на сръбската страна да бъдат представени на Върховна касационна прокуратура и съобразно с тях ще приложим закона, уточни главният прокурор Борис Велчев. Той допълни, че варианти има много, но зависи какви точно документи ще бъдат представени. Според него има възможност да се внесе в Окръжния съд в Кюстендил искане по започване на процедура по екстрадиция, но магистратите могат да преценят, че няма основание.
Новината за ареста на Агим Чеку ме завари в Ивайловград по време на предизборния ми маратон в Хасковска област, каза специално за БГНЕС Соломон Паси, ръководител на ПК по външни работи и бивш външен министър. Бях истински шокиран от съобщението, че е бил арестуван. С косовските власти работим вече 11-та година по проект за евроатлантическата интеграция на Косово. Работим както с правителството така и опозицията и в момента подкрепяме усилията на г-н Чеку за създаване на Атлантически клуб в Косово по подобие на българския, посочи Паси, който е почетен председател и създател на Атлантическия клуб в България. С Чеку сме си разменяли визити неведнъж като той е присъствал и на общо събрание на Атлантическия клуб в София. Смятам, че международна заповед за ареста му е резултат от политическа отживелица, която отразява реалности от преди 10 г., категоричен бе Соломон Паси.
Сърбия поиска от България да екстрадира бившия косовски премиер Агим Чеку, който е обвиняван от Белград за геноцид. "Министерството на правосъдието поиска екстрадирането на Чеку, за да бъде заведено дело за геноцид пред съда в Ниш", съобщава министерството в комюнике. От своя страна бившият сръбски правосъден министър Владан Батич изрази съмнение, че арестуваният в България бивш косовски премиер Агим Чеку ще бъде екстрадиран. "Ще видим какво ще се случи. Бих желал той да бъде екстрадиран и да отговаря за престъпленията, но както винаги съм скептичен, че това ще стане", заяви Батич
В Косово очакват България да освободи бързо бившия премиер Агим Чеку. "Веднага след като научи за задържането на бившия премиер Чеку, правителството се свърза с българското правителство", заяви говорителят на косовското правителството Мемли Красничи. "Поддържаме непрекъсната връзка, за да изясним ситуацията и Чеку да бъде освободен. Смятаме, че това положение скоро ще бъде изяснено и Чеку много скоро ще бъде освободен", допълни говорителят.
БГНЕС припомня, че Агим Чеку бе министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година. Той ръководи коалиционно правителство. Роден е в село Чушк, община Печ, на 29 октомври 1960 г. Завършва Висша Военна школа в Белград и Военна Академия в Загреб. Военната си служба започва в Югославската армия, като командир на отделение и служи до 1991 г(периода, когато се започва окончателния разпад на бивша Югослави). Агим Чеку преминава в хърватската армия като артилерийски капитан и командир през 1991 г. По време на военните действия е раняван девет пъти. През 1995 г. е произведен в чин бригаден генерал. През март 1999 г. се включва в Армията за освобождаване на Косово (АОК), като началник на Генералния щаб. Координира действията на АОК с тези на НАТО. Завършва войната с чин генерал подпоручик и получава отлична оценка за действията си както от Косово, така и от НАТО. Агим Чеку се включва в преговорите за демобилизация и трансформация на АОК в Корпус за Защита на Косово (КЗК). За шест години, като негов командир, той трансформира КЗК, във военна сила по западен образец, в постоянно сътрудничество с международната общност. Произведен е в чин генерал лейтенант. Като премиер, при първото си обръщение в косовския парламент, говори на албански и сръбски език, призовавайки към толерантност и демократични промени. Отличава се с изключителна работоспособност, дипломатичност и висок морал. Агим Чеку владее сръбско-хърватски и английски език. Семеен, съпругата му е хърватка, има дъщеря и два сина. Той е обвинен в извършването на военни престъпления и геноцид от страна на Сърбия. Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До днес близо 60 държави по света признаха независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион