От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии

Свързани новини

01.10.2022 08:13

Вижте с колко ще се увеличи средната пенсия след преизчисляването

Видян 8627 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени от 1 октомври. В резултат от това средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5% спрямо септември, показва прогнозата на Националния осигурителен институт (НОИ). Основната цел на преизчисляването е да намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години. Това съобщават от НОИ.


Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия след 1 октомври. Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от НОИ. Когато той е под минималния размер на съответния вид пенсия, е възможно преизчисленият размер да се окаже по-нисък от гарантирания от държавата минимум. Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е по-ниска от досега получаваната, хората ще продължат я получават в досега изплащания по-висок размер. Преизчисляването ще се извърши служебно от НОИ, поради което не е необходимо пенсионерите да подават заявления.


Във връзка с предстоящото преизчисляване Министерството на труда и социалната политика предоставя отговори на най-често задаваните от гражданите въпроси:


Кои пенсии ще бъдат преизчислени?


От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен, е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.


Кои пенсии няма да бъдат преизчислени?


На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска инвалидност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.


Как ще стане преизчислението?


Първата стъпка е да се определи базовият размер на пенсията към годината на отпускането й. Той ще се определи от средномесечния осигурителен доход за страната, с който е отпусната пенсията, индивидуалния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 г. и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния процент за годините и за месеците осигурителен стаж, който е определен съобразно действащото законодателство към датата на отпускане на пенсията. За пенсиите, отпуснати до края на 2007 г. се взема предвид средномесечният осигурителен доход за страната същата година – 398,17 лв.


Базовият размер на пенсията към годината на отпускането ще бъде увеличен за всяка следваща календарна година с процент, който е равен на по-високия от процента на нарастване на средномесечния осигурителен доход за страната или процента на нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени през предходната година. За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 г., размерът се увеличава с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания по-горе начин и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсията се определя в по-високия размер.


Процентите, с които се умножава определеният базов размер на пенсията за съответната година са посочени по-долу:Министерството на труда и социалната политика припомня, че преизчисляването на трудовите пенсии от 1 октомври е третото актуализиране на пенсиите за последните по-малко от 10 месеца.


От 25 декември 2021 г. всички пенсии, отпуснати преди тази дата, бяха преизчислени чрез повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане от 1,2 на 1,35%. Това доведе до средно нарастване на пенсиите с около 12%.


От 1 юли 2022 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., бяха увеличени с 10% - с 3,9 пункта повече, отколкото би следвало да бъдат увеличени, ако процентът бе изчислен при прилагане на правилото на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (6,1 на сто). От същата дата в размера на пенсиите бяха включени т. нар. ковид добавка от 60 лв. и изплащаните индивидуални компенсации за разликата между изплащаните от НОИ суми за декември 2021 г. и тези за януари 2022 г. По сходен начин беше повишен и размерът на социалната пенсия за старост, което доведе до увеличаване на всички пенсии, несвързани с трудова дейност. Ковид добавката от 60 лв. беше включена и в размера на трудовите пенсии, отпуснати между 1 януари и 30 юни 2022 г. Същата сума се добавя и към всички пенсии, отпуснати след 1 юли 2022 г.


Увеличения на нормативно определените размери на пенсиите:


Вид пенсия Към 25.12.2021г. От 25.12.21 г. до 1.07.2022 г. От 1.07.2022 г. до 1.10.2022 г. От 1.10.2022 г. до 31.12.2022 г. Ръст за периода* ТНР/ВСУ – трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане. Групите за определяне размера на социалната пенсия за инвалидност в този си вид са въведени от 1 април 2022 г. Дотогава имаше две групи: лица с ТНР/ВСУ от 71 до 90 на сто с размер на пенсията 135 на сто от размера на социалната пенсия за старост и лица с ТНР/ВСУ над 90 на сто с размер на пенсията 125 на сто от размера на социалната пенсия за старост.


 


 


 


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.10.2022 15:29

    Минималната пенсия няма да бъде увеличена. Това е видно от таблицата. Бедните още по- бедни.

  • 002 Отче Ваш 01.10.2022 06:41

    ЗА БУЛГАРИСТАН ВСИЧКО СВЪРШИ ОЩЕ ПРЕЗ 1989 Г. !!! КОЙ ЖИВЯЛ – ЖИВЯЛ, СБОГОМ СТАДО !!! ТОВА, ЧЕ НЕ СИ УМРЯЛ, НА ЗНАЧИ ,ЧЕ СИ ЖИВ !!!

  • 001 Anonimen 30.09.2022 18:37

    Тъпото парче Гьоков на менте социалистката Нинова да обясни на какво основание вдигна двойно тавана на пенсиите до 3400 лв при този ограбващ бедните трудещи се плосък данък? Защо и социалистите обслужват богатите и властимащите с цинично високите заплати, които даже и прослуженото време си запазиха, но на другите го махнаха. Защо коефициентът на осигуряващите не е мръднал и хората с по 40 г трудов стаж отново са окрадени за сметка на разни минимални пенсии с по 15-20 г осигуряване, което още повече нарушава смисъла на пенсионната с-ма?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 11 декември 21:00ч.

Елитен отряд

Режисьор: Жозе Падила
В ролите: Шарлот Фик Ингрид Дал Мадс Микелсен (Алън Фишер) Мадс Микелсен Алън Фишер

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.