Свързани новини

06.03.2017 15:43

Вишеградската 4-ка: Ще съдим ЕС за храните 2-ро качество, които изхвърля при нас

Видян 2500 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерите от Вишеградската четворка излязоха с обща декларация, след като агенциите по храните на две от карето държави – Унгария и Словакия, доказаха, че едни и същи продукти с произход от западните страни в ЕС, се продават в Източна Европа с различно качество и вредни съставки. Оказа се, че само шоколадът Милка в Източна и Западна Европа е един и същ.



Ако не бъдат взети спешни мерки от Европейската комисия, това ще бъде повод да бъде заведено дело срещу нея и срещу производителите, заявиха в един глас премиерите на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. „Ние не сме второ качество хора, за да бъде изхвърлян при нас боклукът и да се храним с второ качество продукти”, категорични са министър-председателите. Най-големи закани с основание отправи унгарският лидер Виктор Орбан, който е и своеобразен водач на все по-силната в рамките на ЕС група от бившия соцлагер.



Припомняме, че след като още през 2011 г. агенцията по храните в Братислава доказа разликите в състава на хранителните продукти, напитките, козметиката, продавана като една и съща в Германия и в Словакия, Европейската комисия не взе никакви мерки. През 2016 г. обаче и словашката, и унгарската агенция по храните излязоха с нови доказателства. И този път няма да оставят въпроса да отшуми. 19 минути беше първата медия в България, повдигнала темата, която за десет дни обиколи и другите средства за масова информация.



Интересно е по какви причини Българската агенция по храните не прави подобни проверки, защото е възможно положението  нас да е и много по-лошо от това при Вишеградската четворка. Служебният министър Бозуков обяви в Брюксел, че пускането на продукти с различно качество в Източна и Западна Европа е недопустимо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион