“Днес даваме 1 млрд. евро субсидии на въглищните централи, без тези пари, централите ще трябва да затворят”, каза енергийният експерт

Свързани новини

10.06.2022 16:26

Вятърен парк в морето ни прави енергийно независими: Мартин Владимиров

Видян 5257 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е единствената държава в Европейския съюз с достъп до море, която не развива сектора с вятърната енергия. Нашите колеги от Румъния вече работят в този сектор много активно. Това заяви пред businessnovinite.bg енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.




“Офшорната вятърна енергия, която ще бъде гръбнакът на декарбонизацията на енергийния сектор в цяла Европа и намаляването на зависимостта ни от внос на полезни изкопаеми от Русия, всъщност е приоритет за целия Европейски съюз и може да донесе до най-евтина електроенергия на българската икономика с профил подобен на традиционните базови мощности като въглищните и газовите централи”, обясни той.




По думите му количеството енергия, произведено от офшорния вятър е толкова голямо, че не може да се използва цялото на момента и частично ще трябва да се съхранява.




“България е заложила много високи цели за съхраняване на електроенергия. Следващите 5 години, ако осъществи тези проекти, в комбинация с офшорния вятърен сектор, може да бъдем напълно независими както от въглища, така и от внос на енергийни ресурси”, каза Владимиров. Той подчерта, че ще са необходими около 3-4 години, за да се изгради един парк, произвеждащ офшорен вятърен парк.




“Там размерите са изключително големи - най-малките паркове са между 250 и 500 мегавата, т.е. половин ядрен реактор може да бъде заменен с един вятърен парк”, добави енергийният експерт.




“България може да е готова за зеления преход, ако има ясно политическо решение и да се придържа към решенията на европейско ниво под които вече се е подписала. В момента сме в разкрачена ситуация, в която имаме договорка на европейско ниво между всички страни членки да поемем към определен път на развитие, именно намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.”, заяви Владимиров.




Според него на национално ниво институциите, които трябва да имплементират тези европейски решения забавят изкуствено процеса или нямат професионалния административен процес да ги осъществят в бърз порядък. Той обясни, че проблемът с това забавяне е, че когато в енергийния сектор се заключва дълго в едно решение, например да както ние продължаваме да използваме въглищни електроцентрали, това ни струва всяка година много скъпо.




“Днес даваме 1 млрд. евро субсидии на въглищните централи, без тези пари, централите ще трябва да затворят”, каза енергийният експерт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог