09.03.2015 17:42

Вежди и РБ се скараха за НГДЕК

Видян 1556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на културата излезе с отворено писмо до лидерите на Реформаторския блок, в което пита от тяхно име ли идва новото и последно предложение на протестиращите държавата да заплати 2.2 млн. лева от бюджета и да изгуби средствата от Европейския съюз, за да останат децата от Класическата гимназия в сградата на Женския пазар. „Ако това е така, известно ли Ви е, че тази сума представлява неколкомесечното възнаграждение на всички български театрални дейци, повече от една четвърт от средствата за българско кино в годината, или цялата сума за издръжка на музеите и музейното дело в страната за една година? Не бихме искали спекулативно да преизчислим тази сума и в пенсии, социални помощи и т.н.“, се казва в писмото.


Вижте пълния му текст:


„Уважаеми колеги,


В продължение на няколко седмици в центъра на общественото внимание е поставен въпросът за „местоположението в пространството“ на Класическата гимназия в София, след като сградата й беше ремонтирана с европейски средства и превърната в една наистина хубава сграда, каквато това елитно училище заслужава.


Във времето на ремонта училището е преместено временно в изоставената сграда на 13-то училище на Женския пазар. Именно тогава обаче родители, считащи, че достойнството на техните деца изисква да учат в центъра, а не в периферията, повдигат въпроса не може ли училището да си остане в центъра, а не да се връща обратно в обновената сграда.


Многократно пред родителите, инициатори на този въпрос, бе обяснено, че подобно решение е невъзможно по три причини:


1. Именно сградата в кв. „Модерно предградие“ принадлежи на училището;


2. Ако не се върне в сградата си на ул. „Баба“ № 16, то средствата за ремонта на училището в размер на 2.2 млн. лева ще бъдат загубени и няма да бъдат възстановени на бюджета;


3. Служителите на Министерството на културата биха носили и наказателна отговорност в размер на 2.2 млн. лева за безстопанственост. Въпреки това натискът за оставане на училището в сградата на Женския пазар остава огромен, като според неговите инициатори тяхната позиция е горещо и официално подкрепена от Реформаторския блок.


Във връзка с това се обръщаме към Вас със следните въпроси:


1. Известно ли Ви е, че реновирането на сградата с европейски средства е извършено със знанието и съгласието на училищното ръководство и че временното прехвърляне на учебния процес е част от категоричното предварително съгласие?


2. Известно ли Ви е, че цялата процедура по провеждането на конкурса, подписването на договора със строителя и заплащането на сумата, както и цялостното изпълнение на проекта, е извършено в периода април 2013 година-октомври 2013 година, тоест от служебен министър на културата и от министър на културата от кабинета на Орешарски? Известно ли Ви е, че за разпространяваните от близки до Вас лица твърдения, че този ремонт е извършен от свързани със сегашния министър фирми, следва да се носи наказателна отговорност, тъй като избирането на фирмата и заплащането на ремонта е извършено по времето на министър Петър Стоянович?


3. Наистина ли от Ваше име идва новото и последно предложение на протестиращите, а именно: държавата да заплати 2.2 млн. лева от собствения си бюджет и да загуби средствата от Европейския съюз, само и само централните деца да останат в централната сграда на Женския пазар? И ако това е така, известно ли Ви е, че тази сума представлява неколкомесечното възнаграждение на всички български театрални дейци, повече от една четвърт от средствата за българско кино в годината, или цялата сума за издръжка на музеите и музейното дело в страната за една година? Не бихме искали спекулативно да преизчислим тази сума и в пенсии, социални помощи и т.н.


Уважаеми колеги,


Предвид перспективите за развитие на училището и загрижени от това да се даде най-добра възможност за развитие на децата в него, Министерството на културата вече обсъжда (за което е информирало и родителите) възможността сградата на Женския пазар на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ да бъде превърната във филиал на училището и то да може да приема и обучава много повече деца, както и да бъдат привличани повече външни преподаватели поради близостта с центъра. По този въпрос вече усилено се работи и неговото окончателно решение ще бъде взето веднага след възстановяването на нормалния учебен процес.


Молим за Вашето официално становище по поставените въпроси и сме готови на обсъждане по всяко удобно за Вас време.


С уважение:


Ръководството на Министерството на културата



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни