Британският премиер Борис Джонсън и индийският му колега Нарендра Моди на COP26 в Глазгоу през 2021 г.

Свързани новини

20.04.2022 15:00

Великобритания иска да откаже Индия от руските оръжия

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Великобритания и нейните най-близки съюзници по сигурността искат да откажат Индия от руските оръжия. Но Борис Джонсън трудно ще разплете отношенията на Ню Делхи с Москва, съобщава Политико.




Очаква се двудневното пътуване на Джонсън в Индия, което започва в четвъртък, след като беше отлагано два пъти заради пандемията от коронавирус, да бъде посветено основно на политиката, по-специално на отбраната, енергийната сигурност и търговията. С лидера на Обединеното кралство няма да пътува бизнес делегация, а в програмата му са предвидени малко ангажименти с индийски фирми.




В четвъртък Джонсън ще посети Ахмедабад в родния щат на индийския министър-председател Нарендра Моди - Гуджарат, където се очаква да обяви инвестиции в ключови отрасли във Великобритания и Индия, включително ново партньорство в областта на науката, здравеопазването и технологиите.


 


 Но нахлуването на Русия в Украйна добави ново измерение на пътуването, което преди това имаше за цел да укрепи отношенията между Великобритания и Индия след Брекзит.




Западът има редица искания към Индия: да не увеличава вноса на руски изкопаеми горива и да не сключва нови оръжейни сделки с руски производители; да не сигнализира за стратегическо сближаване с Москва и да не запълва празнината, оставена от западните компании, които напуснаха Русия след международните санкции заради решението на Кремъл да нахлуе в Украйна.




Джонсън подчерта геополитиката в изявленията си, разпространени до медиите преди пътуването: Индия е "високо ценен стратегически партньор за Обединеното кралство в тези несигурни времена", се казва в изявлението. "Тъй като сме изправени пред заплахи за нашия мир и просперитет от страна на автократични държави, жизненоважно е демокрациите и приятелите да се държат заедно. "


 


Ню Делхи се стреми да поддържа все по-труден баланс между Западния блок, с който Моди иска да стимулира търговията, и Русия, която е негов исторически съюзник в областта на отбраната и сигурността.




Индия също така е изключително зависима от руското отбранително оборудване и се опасява, че отдалечаването от Москва може да тласне руския президент Владимир Путин към Китай, което ще окуражи Пекин в Индо-Тихоокеанския регион и ще увеличи напрежението по китайско-индийската граница, казва Харш В. Пант, вицепрезидент по изследванията и външната политика в мозъчния тръст Observer Research Foundation в Ню Делхи. В резултат на това Индия се въздържа при гласуването в ООН, осъждащо руската агресия срещу Украйна.




Малцина очакват, че Джонсън ще успее да убеди Моди да се съюзи драматично със Запада срещу Русия.


 


 "За Обединеното кралство ще бъде много трудно да представи пред Индия този аргумент за намаляване на зависимостта си от Русия", казва Пант. "Индия се опитва да докаже, че това не е краткосрочен процес. "




Дори и Индия да направи някои малки стъпки към Запада, Моди ще иска да поддържа отворен канал за комуникация с Москва, добави Пант, за да не допусне Русия и Китай да оставят Индия "маргинализирана" в Азия.




Според бизнесмен, запознат с британско-индийските преговори, Джонсън поддържа ниски очаквания. "Не мисля, че Борис Джонсън ще отиде там, очаквайки Индия да промени начина си на гласуване в ООН", казват те.


 


Всичко е свързано с оръжията




Въпреки това през последното десетилетие Индия диверсифицира вноса си на оръжие, купувайки повече от страни като САЩ, Франция, Израел, Австралия и Япония.



Това позволи на азиатския гигант да намали зависимостта си от руско отбранително оборудване от около 80 % до малко над 50 %.



Миналата седмица индийски медии съобщиха, че страната е отменила плановете си да закупи 48 хеликоптера Ми-17 V5 от Русия, тъй като се стреми към местно военно оборудване.




Но това, което страната купува, е също толкова важно, колкото и колко харчи. Индия все още купува стратегическо оборудване от Русия. Неотдавна тя закупи пет изключително важни ракети земя-въздух С400 в рамките на сделка на стойност 5 млрд. долара, заради която САЩ заплашиха Индия със санкции, след като Делхи избра произведените в Русия ракети пред американските Patriot PAC 3.




Ядрените подводници на Индия също са базирани на руска технология, самолетоносачът ѝ е руски самолетоносач, снабден с руско оборудване, а повечето от бойните ѝ самолети, танкове и пушки са с руски произход.




От времето на Студената война насам Съветският съюз, а по-късно и Руската федерация, са смятани от мнозина в Индия за по-големи поддръжници на нейните интереси в ООН, отколкото Запада. Ключово значение за това има



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец