От решаващо значение е, че Storm Shadow има обсег на действие, с който може да нанесе удар дълбоко в контролираната от Русия територия в Източна Украйна.

Свързани новини

11.05.2023 13:34

Великобритания е доставила на Украйна крилати ракети с голям обсег Storm Shadow преди контраофанзивата

Видян 932 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединеното кралство е доставило на Украйна множество крилати ракети Storm Shadow, с което украинските сили получават нов потенциал за нанасяне на удари с голям обсег преди очакваната контраофанзива срещу руските сили, съобщиха за CNN няколко високопоставени западни служители.

"Обединеното кралство и преди е заявявало, че ще достави на Украйна оръжия с голям обсег, като сега това ще включва няколко ракети Storm Shadow. Британското правителство е категорично, че това е само в отговор на умишленото насочване на Русия към гражданската национална инфраструктура и е пропорционален отговор", заяви западен служител пред CNN.

Storm Shadow е крилата ракета с далечен обсег на действие със стелт възможности, разработена съвместно от Обединеното кралство и Франция, която обикновено се изстрелва от въздуха. С обсег на изстрелване над 250 км, или 155 мили, тя е съвсем близо до възможността за 185-милен обсег на произведените в САЩ армейски тактически ракетни системи земя-земя, или ATACMS, за които Украйна отдавна настоява.

От решаващо значение е, че Storm Shadow има обсег на действие, с който може да нанесе удар дълбоко в контролираната от Русия територия в Източна Украйна. Западен служител заяви пред CNN, че Обединеното кралство е получило уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само в рамките на украинската суверенна територия, а не на територията на Русия. Официални представители на Обединеното кралство често правят публични изявления, в които определят Крим като украинска суверенна територия, определяйки го като "незаконно анексиран".

Очаква се министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс да обяви пред Камарата на общините, че Обединеното кралство изпраща ракети Storm Shadow на Украйна.

Ракетата е "истинска промяна в играта от гледна точка на обхвата", заяви високопоставен американски военен служител пред CNN, и дава на Киев възможност, която той иска от началото на войната. Както CNN съобщи, сегашният максимален обсег на предоставените от САЩ оръжия на Украйна е около 49 мили.


Според съобщенията САЩ са загрижени за изчерпването на запасите си от ATACMS и за възможна ескалация, ако Киев използва новия си капацитет за нанасяне на удари по цели на територия, призната за руска от западните държави.

Според непотвърдени класифицирани оценки на Пентагона, изтекли на сървъра Discord, Вашингтон смята, че подобно развитие може да убеди Пекин да предостави военна помощ на Русия.

Тази седмица украинският президент Владимир Зеленский заяви пред западни медии, че дългоочакваната контраофанзива срещу Русия се отлага, тъй като неговите военни все още се нуждаят от "някои неща", които да бъдат доставени. Като пример той посочи бронираните превозни средства.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прецени, че украинците вече разполагат с "това, от което се нуждаят, за да продължат успешно да си възвръщат територии" от Москва. Много западни наблюдатели определиха обещаната операция като решаваща за целия конфликт в Украйна, като предположиха, че Киев може да види как чуждестранната подкрепа намалява, освен ако не докаже, че може да я използва за придобивки на терен.

Москва, която смята военните действия в Украйна за част от ръководената от САЩ марионетна война срещу Русия, заяви, че продължаващите доставки на западни оръжия само удължават конфликта. Правителството заяви, че няма възможност да се оттегли, докато не бъде решен основният въпрос за разширяването на НАТО към нейната граница, включително в Украйна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог