04.04.2011 17:31

Великденска промоция: 1 агне за 2 семейства

Видян 2470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оферта 2 в 1 направи министърът на земеделието Мирослав Найденов за предстоящите Великденски празници. 

„Хората да се кооперират и да си купят цяло агне за предстоящите Великденски празници, което след това да си разделят на две семейства, защото разфасованото агнешко е по-скъпо“, препоръча той.

„Дано агнешкото да не поскъпне рязко. Но би било добре, като застраховка, потребителите да си купят още отсега, когато цената е по-ниска“, призова министърът.

Заради традиционното поскъпване покрай празника, работната група за мониторинг на цените на основните храни ще следи внимателно колко струват яйцата, козунака и агнешкото, каза още той.  Новосъздаденото звено към Министерския съвет вече провеждало заседания и от бранша знаели, че ги следят. 

„Тук вече анонсът е към българските животновъди. Нека да не са на принципа ден година храни и цените да бъдат реални. Шапът не може да се отрази на цените на агнешкото“, категоричен бе Найденов.

По думите му българското агнешко е най-качествено и за предпочитане. 

На въпрос отново ли българите ще ядат вносно агнешко месо по Великден той отговори: „Знаете ли кога ще ядем вносно - тогава, когато вносното може да бъде внесено на по-ниски цени от българското.“ 

Комисията за защита на конкуренцията вече обяви, че следи цялата верига – зърно–брашно–хляб и работната група ще получи информация за резултатите. Обективно погледнато цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу, прогнозира още министърът. 

„Защото първо влизаме в сезона на зеленчуците, видяхте и какво се случи с цената на пшеницата – тя тръгна надолу, когато излезе реколтата в Южното полукълбо. Тъй като европейският пазар е свободен и конкуренцията е много голяма – това също трябва да доведе до намаляване на цените”, коментира той и припомни, че в момента има доста противоречива информация за тенденциите при цените. 

Пример за това министърът даде кралство Йордания, което смята да навлезе на българските пазари и това щяло допълнително да доведе до спад. 

Миналата седмица стана ясно, че скоро ще започне износ на българско пилешко месо за близкоизточната страна: по тон на месец.

През февруари Агенцията за безопасност на храните откри пестициди до десет пъти над допустимите норми в домати, краставици и чушки, внос именно от Йордания. 

По думите на Найденов, когато цените падат на международните пазари, е важно това да се случва бързо и у нас.

„Аз се надявам чрез контролните органи да се опитаме по някакъв начин да не влияем на цената, но виждате, че от социологическите изследвания – 73% от българите искат държавата едва ли не да определи таван на цените. Това няма как да стане. Но с контролните механизми можем да не допускаме спекула”, обясни министърът и изрази надежда, че цените ще тръгнат надолу.

В същото време стана ясно, че новият стандарт на трите вида хляб – бял, Добруджа и типов, ще се казва България. Той ще се произвежда само от брашно, от първа, втора и втора Б група пшеница. Количеството на солта в качествения хляб ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Ще има три вида грамаж.

Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества. Какви – ще стане ясно днес, когато в Министерството на земеделието и храните стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов. Цената на хляб България ще е малко по-висока от сегашните видове хляб. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец