Свързани новини

28.02.2014 12:35

Вегетарианчета гладуват в детските градини, жалват се родители

Видян 990 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вегетарианци са се оплакали в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), че в детските градини децата им, които също са вегетарианци, остават гладни, съобщава Дарик радио. Недоволните родители искат малчуганите им да получават храна без месо в детските заведения. До момента са получени няколко подобни сигнала, като един от тях е разгледан от петчленен състав на комисията.


Жалбоподателят e майка на момче от пазарджишкото село Црънча. Тя се оплакала от режима на хранене на детето й в градината, в която е настанено. Синът й е на възраст за задължително предучилищно образование. Майката смята, че момчето е дискриминирано от здравословно, морално-философско и религиозно естество, тъй като в градината го хранят с месо и месни продукти, а то е вегетарианец.


Жената е поискала от директора на градината детето да бъде хранено с домашна храна, която да бъде съхранявана от персонала в детското заведение. Мотивът й е, че тя като родител има правото и първостепенната роля да определя хранителния режим на детето си. След отказ от страна на директора, родителите са подали жалба за дискриминация.


КЗД се е произнесла в полза на директора. Мотивът е, че внасянето на домашно приготвена храна в детското заведение може да застраши здравето и живота на останалите деца, защото необходимият хигиенен контрол и здравните изисквания не биха могли да се осъществят ефективно.


На второ място членовете на комисията са посочили, че ако всеки пожелае меню, съгласно личните му убеждения, това значително би оскъпило услугата и би се отразило негативно на мярката, чийто основен предмет е обучението на децата.


860 жалби и сигнали са постъпили в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през 2013-та година. Това стана ясно по време на Национален семинар на комисията. Броят на образуваните преписки е над 450, а постановените решения са над 300. Най-много жалби са постъпили за дискриминация при правото на труд основно по отношение на пол, възраст, образование, лично и семейно положение и политическа и етническа принадлежност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева