Финансовият министър Симеон Дянков и социалният Тотю Младенов са сред „любимците“ на нацията
08.06.2011 17:57

Вдигат пенсиите, ама друг път

Видян 1498 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Думите на финансовия министър Симеон Дянков от вторник за добавката на пенсиите, която уж нямаше да бъде диференцирана, се оказаха въздух под налягане. Вчера човекът на парите в държавата обяви пред bTV, че еднократна добавка няма да има, нито пък ще се увеличават пенсиите на всички.


„Не могат да бъдат увеличени всички пенсии, тъй като възможностите на държавата не го позволяват. Фокусираме върху социално най-слабите, тези, които получават най-ниски пенсии - 136 лева, както и вдовци и вдовици“, каза Дянков. Целият този хаос и бъркотия показва само едно – хората, които са работили най-малко ще получат най-много, а тези, които цял живот са се трудили и са си плащали осигуровки, ще бъдат ощетени.


Вицепремиерът засегна и другия доста обсъждан напоследък въпрос – този за вдигане на минималната работна заплата (МРЗ). „Финансовото министерство предлага на кабинета увеличаване на минималната работна заплата от 240 до 270 лв., като увеличението не е популистко и не е свързано с изборите“, каза Дянков. „Популистко е, ако то се направи септември или октомври, както се е правило преди. Хората ще спечелят от вдигането на минималната работна заплата, защото ще им се вдигнат и заплатите, и осигуровките. По този начин ще се изсветли сивата икономика“, коментира той.


В същото време социалният министър Тотю Младенов внесе доклада за увеличението на МРЗ от първи юли за обсъждане в правителството. Очаква се окончателното решение да бъде взето идната седмица. Исканото увеличение ще струва на бюджета 20 милиона лева допълнително до края на годината. Бизнесът изчисли, че на тях то ще им стъпи двойно повече отколкото на държавата и се обяви против или поне до отлагането му за 2012 г.


Ден след като от Синята коалиция поискаха оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, лидерът на ДСБ Иван Костов поиска и оставката на Тотю Младенов заради решението на Конституционния съд (КС).


На 31 май КС излезе със становище, че прехвърлянето на средства от партидите на родените преди 1960 година категорийни работници от професионалните пенсионни фондове към НОИ, противоречи на върховния закон. Лидерът на ДСБ призова правителството да набави прехвърлените 108 милиона лева и да ги върне в осигурителния институт. „Младенов трябва да понесе отговорността, като бъде освободен“, заяви Командира.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак