Кметът на София Васил Терзиев отказа да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща между България и Унгария

Свързани новини

08.12.2023 15:01

Васил Терзиев скри записите от протеста срещу БФС

Видян 511 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на София Васил Терзиев отказа да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща между България и Унгария. Това съобщи асоциацията на сайта си.

Новината идва дни след протеста с искане на оставка на ръководството на Българския футболен съюз (БФС), който прерасна в тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. Бяха ранени десетки граждани, които се оплакаха от полицейско насилие и нарушени права.

Сред пострадалите има поне деветима журналисти, съобщава АЕЖ.

Асоциацията е поискала от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от района на Националния стадион, Министерството на спорта и районите на улиците "Гурко" и "Граф Игнатиев" от вечерта на 16 ноември.

"Поискахме достъп до записите, за да извършим собствено разследване на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на журналисти и граждани са нарушени, полицията да е единствената, която се проверява сама", се казва в текста.

Общината е отказала достъпа до кадрите с мотива, че в обхвата на записите попадат много хора, включително и деца. Според юристите на администрацията, ако предостави видеоматериалите, това би могло да бъде неправомерна обработка на личните данни на тези хора.

От асоциацията казват, че попадналите в кадрите хора са на публично място и са участвали в публично събитие. Голяма част от тях попадат и в кадрите на медии, които предават пряко протеста.

Случаят на безпрецедентно насилие срещу граждани и журналисти не бива да се оставя без подходящо разследване, понасяне на отговорност от виновните и мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще.

АЕЖ е внесла ново искане за достъп до записите. Тя иска от общината да гледа кадрите в нейния център за видеонаблюдение.

"Самото гледане изключва последваща обработка на личните данни и така общината няма да може да се мотивира с Регламента на Европейския съюз (GDPR) и със Закона за защита на личните данни, за да ни откаже", пише асоциацията.

Сигнал за полицейското насилие срещу журналисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. Той е подаден от две международни организации – "Репортери без граници" и Международния институт за пресата (IPI). Българските власти са получили срок до 1 март 2024 г. да отговорят какво са предприели по сигнала.

Заради кадрите, на които униформени бият хора, които не се съпротивляват, премиерът Николай Денков разкритикува вътрешния министър Калин Стоянов, който нареди образуването на вътрешна проверка. Трима полицаи бяха отстранени дисциплинарно, а срещу други двама проверката все още продължава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни