Свързани новини

28.11.2014 16:54

Въшки плъзнаха из училища и детски градини

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въшки са се появили в някои училища в страната след началото на новата учебна година. За това алармират от Министерство на образованието и науката. След постъпването на сигналите регионалните инспекторати по образованието в страната и регионалните здравни инспекции са упълномощили медицинските специалисти да извършват всяка седмица профилактика за въшки на учениците и децата в детските градини.


От министерството напомнят, че общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата, на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ.


Организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата в Република България е регламентирана в наредба за здравните кабинети. Съгласно нея в кабинетите се осъществяват дейности по профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ.


Дейността на здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер с образователно-квалификационна степен специалист или бакалавър, но може и от правоспособен лекар или специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, педиатрия или обща медицина.


Медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката и промоцията на здравето в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене и Националния център по обществено здраве и по оказване на първа помощ при спешни състояния в център по спешна медицинска помощ. Дейността на здравния кабинет може да се осъществява и от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ, посочват още от просветното министерство.


800 е минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученици, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище.


Минималният брой деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60. Когато в две или повече детски заведения, намиращи се на територията на една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение, коментират още от министерството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби