Междувременно от Министерството на електронното управление разпространиха до медиите позиция на зам.-министъра Михаил Стойнов по казуса.

Свързани новини

30.10.2023 16:13

ВАС ще се произнесе още тази вечер по отмяната на машинния вот

Видян 594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд ще се произнесе още тази вечер по решението на ЦИК, с което беше отменено машинното гласуване за местния вот, предаде БНР.

Решението е обжалвано от политически партии, участници в изборите и граждани, които искат от съда да го отмени и да укаже на Комисията да допусне гласуване с машини на балотажа в неделя.

И пред магистратите говорителят на ЦИК Росица Матева защити решението на мнозинството да забрани машините като заяви, че то е прието с цел да не бъде допуснато съмнение в честността на изборите.


"Ще споделя цялата информация пред Комисията за контрол на службите, каза на влизане в сградата на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, цитиран от БТА, който беше изслушан от депутатите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес".

След изслушването Тончев отново заяви пред медиите, че е предоставил пред депутатите цялата информация по време на заседанието, което беше засекретено.

На 28 октомври председателя на комисията Бойко Рашков каза пред медиите, че на заседанието на комисията депутатите ще се запознаят с доклада на ДАНС, който е изпратен до Централната избирателна комисия, както и с всички материали, които би трябвало да има към доклада.

Бесен съм за това, което се случи, защото "Има такъв народ" (ИТН) беше партията, която поиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния процес. Това каза Ивайло Вълчев от ИТН след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за контрол на службите.

По думите на Вълчев всяко действие, което хвърля сянка върху машинното гласуване е недопустимо. "Информацията е секретна. Няма да говорим повече. За мен лично действията, които са описани в доклада на ДАНС, биха хвърлили сянка на съмнение, коментира той.

Във връзка със справката на ДАНС по отношение на действия на заместник-министъра на електронното управление, Ивайло Вълчев каза, че е призовал колегите си в комисията да се съсредоточат към констатираните технически факти, а не върху политическите коментари. "Един човек е влязъл в една зала и е извършил едни действия", посочи той и добави, че с каква цел са направени тези действия, няма как да се предполага.

За мен лично действията, които са описани в доклада, като един обикновен, евентуален ползвател на машина по време на гласуване, това би хвърлило сянка на съмнение, каза депутатът. Като уточни, че "този човек е имал право да бъде там и дотам" и добави, че по правилник е извършил действия, които не би трябвало да извършва.

Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес в България и това беше много грозно. Това каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Мирчев коментира пред журналисти, че на заседанието е имало критики към ДАНС. "При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", добави той.

Мирчев отбеляза, че по време на изслушването не е обсъден въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката във връзка с машините за гласуване.

Народният представител отбеляза, че проблем с машините не е имало. "В ДАНС има достатъчно добри специалисти, които много добре знаят дали това, което се е случило може, по какъвто и да е начин да повлияе на самия процес", добави той.

Машините са си добре и да се надяваме, че ВАС ще позволи да може да се гласува с тях, каза още Мирчев, визирайки заседанията днес в съда, които са по отношение решението на ЦИК на проведените местни избори да се гласува само с хартиена бюлетина.

"Не ме притесни нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме защо ДАНС в такъв момент са пуснали такъв тип доклад с определена натовареност смислова, насочваща към определени заключения", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Междувременно от Министерството на електронното управление разпространиха до медиите позиция на зам.-министъра Михаил Стойнов по казуса.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката