Свързани новини

21.12.2021 09:38

ВАС: Шофьор, отказал проверка и за алкохол, и за наркотици, извършва две нарушения

Видян 1778 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шофьор, който откаже да бъде проверен и за алкохол, и за наркотици, извършва две самостоятелни нарушения и му се налагат две отделни наказания. Това прие Върховният административен съд (ВАС) в ново тълкувателно решение, предаде news.lex.bg.

Точната формулировка на диспозитива му гласи: „Отказите по чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата на водач за извършване на проверка за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта са две самостоятелни административни нарушения, като в този случай е приложима нормата на чл. 18 от Закона за административните нарушения и наказания“.

И тъй като санкцията в ЗДвП за отказа за проверка е с точно определен размер – тя винаги е отнемане на книжката за две години и 2000 лв. глоба, тълкувателното решение означава, че отказ за тест и за алкохол, и за дрога, води до лишаване от правото да се шофира за 4 години и 4000 лв. глоба.

Както „Лекс“ писа, тълкувателното дело беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев, който установи, че върховните съдии са разделени в тълкуването си на чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Разпоредбата предвижда: „Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв.“.

А различното тълкуване на съдилищата идва от използвания от законодателя израз „и/или“.

Преди да дадат задължителното си тълкуване върховните съдии посочват, че нормата на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП е задължаваща и предвижда две форми на изпълнителното деяние – отказ за извършване на проверка и неизпълнение на предписание на контролния орган. Тези забрани могат да бъдат съотнесени както спрямо проверката за употреба и концентрация на алкохол в кръвта, така и спрямо тази за употреба на наркотични вещества или техни аналози.

„Граматическият анализ и използваната законодателна техника чрез въвеждане в текста на разпоредбата на алтернативните съюзи „и/или“, свързващи отделните изрази, ясно и недвусмислено показват нормативно закрепеното разграничение, използващо за база различния предмет на проверката/изследването. В първия случай се проверява/изследва употребата на алкохол и концентрацията му в кръвта на водача, а във втория – употребата на наркотични вещества или техни аналози. В зависимост от поведението си водачът може да формира отказ за извършването на проверка/изследвания за установяване на концентрацията на алкохол или отказ за установяване наличието на наркотични вещества или обективираните откази да бъдат насочени към двете проверки/изследвания“, пише ВАС.

В решението се напомня, че според преобладаващото мнение в медицинската наука водачът е в пияно състояние, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0,50 промила. За наркотиците пък законът не поставя праг, а употребата им е напълно забранена, т.е. действа принципът на т. нар. нулев толеранс.

Опирайки се и на разпоредбите на Наказателния кодекс, и на тези в ЗДвП, ВАС стига до извода, че всяка от проверките – за алкохол и за наркотици, има самостоятелен характер и предмет. И изтъква, че те се осъществяват с използването на различни устройства и изследвания, започват и протичат независимо една от друга и могат да приключат на различен етап и с различни резултати.

„Когато водачът откаже да бъде проверен/изследван за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей