Свързани новини

29.04.2010 15:34

ВАС потвърди премахването на „Нощен клуб – Амнезия”

Видян 1753 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С Решение № 5518/28.04.2010 г., постановено по адм. дело № 214/2010 г., тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила Решение № 71/06.11.2009 г. по адм. дело № 267/2009 г. на Административен съд – София-град, съобщиха от ВАС за БГНЕС.


С акта на съда е отхвърлена жалбата на „Ексълънт” ООД срещу Заповед № РД-14-587/29.12.2008 г. на зам.-началника на ДНСК – София за премахване на незаконен строеж „Нощен клуб – Амнезия” в Студентски град. Решението е окончателно.
Тричленният състав на ВАС приема, че атакуваната заповед е законосъобразна, тъй като обектът представлява строеж, а не преместваем обект, по смисъла на Закон за устройство на територията (ЗУТ), изпълнен без необходимите строителни книжа, разрешение за строеж и в несъответствие с действащия подробен устройствен план. „Преместваемите обекти с предназначение търговия или други обслужващи дейности са изчерпателно изброени в разпоредбата на чл. 56, ал. 1 от ЗУТ, която е императивна по своя характер” - пише в съдебното решение. Преместваем е цял обект, който именно в неговата цялост може да бъде преместен или демонтиран. В конкретния казус, размерите на обекта далеч надхвърлят допустимите такива за обекти по чл. 56, ал. 1 от ЗУТ, което опровергава определянето му като преместваем. В мотивите на ВАС е записано, че по принцип строеж по смисъла на ЗУТ е всяко съоръжение, което изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята. В случая, в терена има положена бетонова настилка, което изменя субстанцията на земята, в противоречие с изискването да не се нарушава целостта на настилката под преместваемите обекти. Обектът е изпълнен върху 21 бр. стоманобетонови фундамента, като около тях е изпълнена армирана бетонна настилка - 10 см, и подова настилка - 4 см. Заведението „Нощен клуб - Амнезия”, изградено на площ от 375 кв. м, не може да бъде квалифицирано като преместваем обект по смисъла на ЗУТ. Доказателство на характера на съоръжението като строеж е и безспорно установеното обстоятелство за трайно прикрепване към терена, както и невъзможността за премахването на съоръжението само чрез демонтаж. За направата на съоръжението са използвани бетон - 74 куб. м, подови настилки от гранитогрес и фаянсови облицовки по стени и санитарни възли, което показва, че обектът не може да бъде преместен, без разрушаване. Безспорно е установено по делото, че изграденият обект съществено се отклонява от изготвените проекти. Изпълнени са 375 кв. м, вместо разрешените 200 кв. м., за които капацитетът на местата е за 32 души по проект, а е изпълнено за 192 души. По представения проект съществуват помещения, които липсват при реализацията му и обратно – на място съществуват помещения, които липсват в проекта. Реализирани са допълнително две големи зали и един бар. Според вещото лице по делото, изготвен е един проект, а е реализиран друг.
БГНЕС припомня, че на 17 юли 2009 година Софийски градски съд прекрати производството за убийството на студента Стоян Балтов и върна делото за ново разследване. Причината са противоречията относно подсъдимия Вили Георгиев. Той и Александър Данаилов са двамата подсъдими за смъртта на Балтов. Според противоречивите свидетелски показания и твърденията на близките на починалия, най-малко пет човека са участвали в побоя над Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 година. Само двама бяха привлечени като обвиняеми за първото заседание.
На 23 декември 2009 година Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев за това, че на 4 декември 2008 година са причинили смъртта на Стоян Балтов. Обвинението срещу тримата е по чл. 116, ал. 1, т. 6 пр. 3, т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 НК. Дни преди това градският прокурор на София Николай Кокинов заяви пред БГНЕС, че се прави всичко възможно до Коледа да бъде внесен новият обвинителен акт за убийството на Балтов. По думите на градския прокурор, държавното обвинение ще бъде повдигнато и на трето лице. Досега за убийството на 21-годишния младеж, станало преди година пред затворената вече дискотека "Амнезия" в Студентски град, бяха обвинени Вили Георгиев и Александър Данаилов. Заради свидетелски показания на Мирослав Станчев през юли се наложи делото да бъде върнато и да започне разследване срещу още един заподозрян. Това е Светлозар Стоилов, който досега беше привлечен само като свидетел по делото. Друг свидетел по делото - Любомир Руменов, заяви през юли, че в нощта на инцидента, когато компанията била в дискотека "Амнезия", Стоилов бил пиян и дори охраната на заведението не го пускала вътре.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв